Gå til sidens hovedinnhold

Kan ungdommer på Dokka virkelig ikke være «syke» mer enn en til to ganger i uken?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ungdom i videregående skole er i en fase av livet hvor identitet og selvtilliten formes. Mange har spørsmål om seg selv og om det som skjer med kroppen i denne fasen, og da er det ikke nødvendigvis foreldre og venner man vil snakke med. Med en helserådgiver på skolen er det lettere å ta kontakt, og den kan gi gode svar på spørsmålene, om helserådgiveren faktisk er til stede.

Klamydia og kjønnssykdommer er veldig utbredt blant barn og unge under 25 år. Helserådgiver har et godt tilbud hvor man kan spørre hun om hjelp, og hvor man også kan teste seg for noen av kjønnssykdommene. Om muligheten for testing på skolen forsvinner, vil kanskje flere droppe det fordi de må snakke med lege eller familie om det, noe som ikke alltid frister ettersom det er et tabulagt tema. Ventetiden vil også bli lengre hos lege, enn hos helserådgiver og for noen kan plagene bli store om det går for lang tid.

Vi, som andre mennesker, kan ikke planlegge når vi har et behov for å snakke med helserådgiver om problemene våre. Med et lavt tilbud, hvor helserådgiver er minimalt på skolen, vil det være vanskelig å kunne ta kontakt når man faktisk har behov for det. Etter hvert vil problemene muligens hope seg opp, og bli et mye større problem enn om man hadde hatt noen å snakke med. Psykisk helse er et stort problem og et viktig tema i dagens samfunn, og helserådgiver kan være med på å forebygge dårlig psykisk helse.

Kommentarer til denne saken