Vi har vært engasjert i idretten hele livet på alle nivåer, og har vel aldri på alle disse årene sett maken til mobilisering og engasjement de siste månedene. Urettferdighetene mot gjestearbeidere i Qatar var gnisten som satte fyr på grasrot, lag og foreninger.

Er dette et hint om en fremtidig trend? Vi håper inderlig det.

Qatars brudd på menneskerettigheter har murret i media lenge. 6500 gjestearbeidere i Qatar har dødd i løpet av de ti årene som har gått siden landet ble tildelt fotball-VM. 37 dødsfall er direkte knyttet til bygging av arenaene.

Snøballen begynte å rulle nordfra, med Tromsø IL som oppfordret til boikott av VM i Qatar. Engasjementet satte fyr på grasrota og spredte seg via sosiale medier, videre til Norsk Supporterallianse, Raftostiftelsen, klubber over hele landet, og hele veien til landslaget. Som første nasjon gikk «lille» Norge ut på en internasjonal arena og proklamerte «Human rights on and off the pitch» – menneskerettigheter på og utenfor banen.

Debatten kulminerte på det ekstraordinære fotballtinget. Debatten raste i 6 timer. Hvilket virkemiddel ville tjene fremmedarbeiderne i Qatar best? Det endte med at boikott ble nedstemt, men vedtaket krever at fotballpresidenten og NFF skal kritisere FIFA og tildelingen av VM til Qatar ved neste mulighet.

Joda, idretten og fotballen har engasjert seg i saker tidligere, men ikke så massivt unisont på alle nivåer. Vi håper inderlig at dette er et tegn på hva vi kan forvente oss i fremtiden. At den store massen evner å ta tak i viktige etiske og verdibaserte utfordringer – som vi også har i Norge, en etter en. På samme, gjennomgående måte som i Qatar-saken.

Er vi villige til å sette homohets i idretten like høyt på dagsorden?

Hva mener vi om jentenes mulighet til delta på like vilkår som gutta i internasjonale mesterskap?

Vil tilskuere, utøvere og direktører, gjøre sitt for å hindre at en utøver blir utsatt for rasistiske rop fra tribunen?

Vi håper og tror at det vil skje.

Idretten er en positiv bevegelse, både for å skape idrettsglede for alle og for å endre samfunnet vi er en del av.