Gå til sidens hovedinnhold

– Juli glimter ikke akkurat til med godt sommervær

Artikkelen er over 1 år gammel

Juli viser seg å være kjøligere enn normalt for årstiden, men meteorologen har i det minste en liten gladmelding.

– Det er ikke umulig at Gjøvik kan nå 20 grader fram mot helgen, men det kommer an på sola da.

Det sier Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt til OA.

Ellers er det byger, spredt regn og nedbør som dominerer værvarselet både for denne og neste uke.

En liten trøst er at det kan bli en del sol torsdag og fredag. For solhungrige innlendinger er rådet klart:

– Kom deg ut tidlig, for det skyer gjerne til på ettermiddagene.

Regn og torden

Det skiftende været vi har blitt vant til i juli, skal altså fortsette de neste dagene. Onsdag varsles det byger og torden.

På torsdag og fredag skal det kanskje bare dryppe litt. Spredt regn på lørdag, før vi får en ordentlig regnværsdag på søndag.

– Neste uke er ikke så oppløftende heller, for det blir en del runder med nedbør da også. Juli glimter ikke akkurat til med godt sommervær. Dagens gladmelding der altså, sier Moxnes og humrer litt.

I fjellet er det ventet frisk bris fra nord og fra 1000 meters høyde vil nok nattetemperaturen synke til null.

Kjøligere enn normalt

Temperaturen de kommende dagene er noenlunde lik slik den har vært, mellom 13 og 17 grader. Men det er kjøligere enn hva som er normalt for årstiden.

– Snittemperaturen i Innlandet ligger to grader under normalen for juli. På Lillehammer er døgnsnittet for juli 12,8 grader. I juni lå snittet på 17,6 grader, hele fire grader over normalen. Det er ikke rart juli føles litt ekstra kald da, sier meteorologen.

Var junivarmen det vi kan vente oss av god sommertemp for i år?

– Det er ikke noe som tyder på at det er varme på vei i august, men det er fortsatt usikkert. Vi kan få noen fine uker, sier Moxnes.

På vei mot kaldeste juli på nesten 30 år flere steder

I flere byer i landet er det ikke målt lavere snittemperaturer for juli siden 1990-tallet. Og i Sør-Norge og Trøndelag fortsetter det kalde og våte været.

Statsmeteorolog Gunnar Livik sier til NTB at om temperaturene fortsetter å holde seg lave de resterende dagene, kan det bli den kaldeste snittemperaturen på en julimåned siden 1990-tallet i flere storbyer.

– I Oslo må vi tilbake til 1993, Bergen 1996, og Trondheim helt tilbake til 1962 for å finne lignende lave snittemperaturer, forteller Livik, som også påpeker at det ennå mangler flere dager før måneden er over.

– Trenden bekrefter likevel det mange har merket seg, at vi fikk et tydelig væromslag ved månedsskifte juni/juli, og at juli har vært en kald måned med mye ustabilt vær.

Kommentarer til denne saken