Gå til sidens hovedinnhold

Julas samlinger har vært en ny test. Har vi bestått?

oa mener

Det siste året, og ikke minst de siste dagene, har minnet oss om at naturens lover og mekanismer fortsatt gjelder. Virus rammer blindt. Også en Tesla må knele for snøpåført rotvelte over strømlinjene i skauen. Geologiens prosesser lar seg ikke alltid lese eller forutse.

En uvirkelig tragedie har rammet et helt vanlig nabolag på Gjerdrum. Det er utenkelig at ens egen hjem, uten forvarsel midt på natta, kan rase sammen og jorda åpne seg. Fortsatt er mennesker savnet etter raset. Liv er dessverre gått tapt. Andre er berørt for alltid, noen evakuert i hui og hast fra det som skulle være deres tryggeste sted her på jord.

Skredet vil bli utførlig gransket, og føre til ny diskusjon om hvor og hvordan vi kan bygge og bo. For eksempel tar sykehusutbyggingen i Østfold nå en fot i bakken for å gjøre en tredje vurdering av tiltakene som er gjort for å kunne bygge på kvikkleire. Tryggheten må komme først. Kanskje betyr det større sikkerhetsmarginer og mer kostnadskrevende grunnarbeider. Eller er det egentlig mulig å forsikre oss helt mot naturens forgodtbefinnende?

I rastragediens kontekst blir strømbrudd vesentlig mindre alvorlig. Men i en raskt utviklende elektrifisering av samfunnet, kan det skape betydelige utfordringer når elbilen ikke kan lades og nettet er nede. Men de vanligste følgene av dette må vi rett og slett bare være forberedt på, også i jula.

For en pandemi derimot, må ansvaret for beredskapen ligge på et annet nivå. Det nivået har blitt utviklet samtidig som det er testet i år. Og det har bestått. Takket være de som har ledet oss gjennom dette. Det gjør inntrykk når kommuneoverleger som Siri Fuglem Berg på Gjøvik forteller om dager der alvoret og ansvaret har vært så tungt at hun har hatt lyst til å legge seg ned og grine. Men apparatet har fungert og sørget for at smittekilder har blitt isolert og større, ukontrollerte utbrudd er unngått.

Så langt. For julas samlinger har vært en ny test. Smittetallene er allerede rekordstore i enkelte byer og økende generelt. Folkehelsemyndighetene vurderer nye sosialt begrensende tiltak denne uka.

Samtidig er vaksinasjonen i gang. Målet er i sikte. Men det er fortsatt langt fram.

Kommentarer til denne saken