– Dette er jo helt perfekt. Midt i blinken. Vi får sommerjobb og vi får drive med noen vi synes er veldig gøy. Vi er opptatt av at unge mennesker skal få være i et trygt miljø, kjenne på fellesskapet og lære masse ting uten at de er bevisst på å lære noe, sier Josue og Carleb Kongolo.

Raske instruktører

Josue er et kjempetalent som har vunnet både NM og UM. 17-åringen har slitt med jumpers knee i to år, men onsdag skal ha prøve seg på 100 meter på Bislett. Carlebs mål er å kvalifisere seg til senior-NM og vinne NM-gull i stille høyde til vintere.

– Så må jeg jo prøve å slå lillebrorens perser, sa Carleb og smilte.

Josues personlige rekorder er 7,14 og 11,36 på 60- og 100 meter. Caleb har 7,29 og 11,56 som sine bestenoteringer.

Smile er noe disse gutta gjør mye. Det vil de også gjøre når Søndre Land IL Friidrett tar imot barn i alderen 7–15 år på aktivitetsuker i sommer. Uker som er gratis å delta på for alle.

– Vi tror det er viktige at unge mennesker har noe å gjøre og at de får være i et positivt miljø. Det har betydd mye for oss. Her skal vi ha aktiviteter hvor alle føler mestring. Denne sommeren er jo også spesiell med mange som er hjemme i Norge. Da håper vi å kunne tilby et morsomt opplegg med allsidige aktiviteter og hvor barna skal føle mestring og glede, sier de to friidrettsgutta.

Fikk 25.000 kroner

Aktivitetsukene foregår i uke 31 og 32 med utgangspunkt i Søndre Land stadion. Deltakelsen er gratis. Fordi klubben har fått støtte på 25.000 kroner.

– Koronasituasjonen gjør at mange vanlige sommeraktiviteter og reiseaktivitet er begrenset denne sommeren. Dette ønsket Gjensidigestiftelsen å gjøre noe med da de på forsommeren lyste ut midler til å skape inkluderende møteplasser for barn og ungdom i sommerferien. Søndre Land IL Friidrett grep muligheten – og fikk søknaden innvilget. Noe som gjør at vi kan tilby gratis deltakelse. Josue og Carleb fikk spørsmål om de ville ha ansvaret for dette som sommerjobb, og det er de to gutta som sørger for opplegget, sier Sæmund Moshagen i Søndre Land Friidrett.

Variasjon

Det blir slett ikke to uker med friidrett som vil stå på menyen.

– Vi skal innom det også, men har lagt opp til mange forskjellige aktiviteter. Vi skal ha lek og moro, fysiske aktiviteter, volleyball, fotball, vi skal gå på tur, spille sjakk, brettspill uten skjerm for å nevne noe. Noe må også være hemmelig, men grilling og sosialt samvær kan vi avsløre, sier de og smiler lurt.

Før de understreker;

– Det viktigste er inkludering, mestring, gode minner og venner. Vi husker jo hvor viktig det var fra vi var mindre, og vi har lyst til at hver enkelt skal få ei god uke hvor alle kjenner på at de mestrer noe, får gode venner og ha det gøy, sier de.

Gutta håper å se mange deltakere i sin egen «lekegrind», men på grunn av koronarestriksjoner så er maksimalt antall 20 deltakere i hver uke.

– Hvis påmeldingen blir større så vil først til mølla-prinsippet gjelde, sier Sæmund Moshagen.