(Gudbrandsdølen Dagningen)

Det har gått et jordras på Otta øst for E6.

Det melder Innlandet politidistrikt. Raset har gått mot bebyggelse.

– Raset har gått ved hårnålsvingene rett over Otta, på østsiden. Omfanget er noe uvisst. Vi må opp i lufta for å få oversikt, sier operasjonsleder Kristian Bjaanes til GD.

En geolog er nå på veg til stedet for å sjekke området. Det er ikke meldt om skadde etter raset.

Klokken 23.25 melder Andreas Ulshagen Jorde hos politiets operasjonssentral at geologen ikke har konkludert ettersom det er såpass mørkt på stedet nå. Det vil tas ny vurdering når det lysner, og Ronandevegen er fortsatt stengt.

Stor sprekkdannelse

Sivilforsvaret sier til GDs reporter på stedet at det er en sprekkdannelse ved Rondanevegen som strekker seg bortover i lia bak langs husrekka som ligger ned mot E6. Ifølge Sel kommune blir 65 husstander evakuert.

Politiet er ute for å evakuere beboere i området og det rister i brua som går over E6 inn mot Otta sentrum. Alle beboere er evakuert like før klokken 22.

Video: Bjørn Brandt

– Vi har funnet et ras som har stanset i skogen ovenfor bebyggelsen. Ingen har meldt seg berørt av raset og geolog er på veg for å undersøke området og vegen, skriver politiet på X/Twitter.

Politiet sier de har et helikopter i nærheten som nå er i lufta. I tillegg er det kalt inn et redningshelikopter.

E6 er stengt ved stedet.

Innestengt på hyttene

Det er mange folk på hyttene sine både på Mysusæter og Raphamn, de to store hyttefeltene som ligger på fjellet. Det er ingen veg ned igjen, da den vesle vegen ned mot Sel kyrkje er gravd i stykker.

– Nå er vi sperret inne og det er ganske mye folk her, sier Thomas Bølum Kjørstad som har hytte ovenfor Mysusæter.

Han var selv på veg ned mot Otta for å handle da raset skjedde.

– Det raste trolig bare sekunder før jeg kom dit. Da skjønte jeg at jeg måtte snu. Det buldret og ramlet trær. Jeg hørte at det raste, knakk og ramla, sier han.

Han ble vitne til deler av raset på oversiden av sprekkdannelsen i terrenget.

Evakuering

Ordfører Eldri Siem i Sel kommune sier at det er igangsatt evakuering. Hun sier at de ikke har fått melding om at hus eller folk er tatt av skredet.

– Vi har satt i gang evakuering av bebyggelsen nedenfor Rondanevegen. Det er 65 husstander, så det er mange, sier Siem til NTB.

Fra før er rundt 100 husstander evakuert på Otta.

– Det er Thon Otta hotell som er evakueringssenter. Siden det er så mye folk, så har vi også måttet ta i bruk en flerbrukshall og nå vurderer vi også å ta i bruk en nybygget skole som ligger ved siden av hallen, sier Siem.

Innsendt: GD-tipser

Hun ber folk ta det med ro på vei mot evakueringssentrene.

– Når vi skal få ut så mange som 65 boliger, så blir det mye trafikk ned mot E6 og brua over Lågen. Da må de rett og slett prøve å vente litt så det ikke blir kork. Kjør ned fra rasområdet og så avvent litt når de har kommet seg fra rasområdet, sier Siem.

Ordføreren sier de har fått tilbakemeldinger fra NVE om at Lågen har stabilisert seg. Hun håper det stemmer og at elva ikke stiger mer nå.

– Men dette er ikke over. Selv om det ikke regner nå, så er dette ikke over og det kan fortsatt gå nye skred, sier hun.

GD oppdaterer saken.