Bønder frykter avlingssvikt på grunn av tørke

Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Flere bønder frykter omfattende avlingssvikt og kornmangel på grunn av tørke. Dermed er det ventet en betydelig økning i antall erstatningssaker i år.

DEL

– Dette ser elendig ut. Det er krise, sier kornbonde Torkil Skinnes om åkeren i Spikkestad til Nationen. Mens det i 2015 falt 116 millimeter regn på under 24 timer, har den samlede nedbøren de siste 30 dagene vært på 11 millimeter regn.

– Vi må prioritere litt kynisk, nå som vi ser at det visner på åkeren. Vi kan berge noe av kornet, men ikke alt, sier han.

Gustav Thorsø Mohr driver Thorsø herregård i Fredrikstad. Han er spesielt bekymret for dyrene.

– At vi taper litt penger på korn, skal man alltids håndtere, men det er ikke så lett å ordne mat til dyra når man ikke har noe mat å gi dem, sier han.

Underdirektør Trond Løfsgaard i landbruksavdelingen i Oslo og Akershus sier mye tyder på at 2018 blir et år med mange erstatningssaker.

– Vi er bekymret på vegne av næringen, det er ingen overdrivelse å si at det har oppstått en alvorlig situasjon i år, sier Løfsgaard.

Produsenter som opplever vesentlig avlingssvikt, kan søke om erstatning. Det kan bare gis for produksjonssvikt ut over 30 prosent av gjennomsnittsproduksjon per vekstgruppe ved avlingssvikt.

De siste ti årene har utbetalingene variert fra 90 millioner kroner i 2011 til 6 millioner kroner i 2016.

(©NTB)

Artikkeltags