Jeg venter på OAs leder om at det er elendig timing. Da det åpnet for bredden, smalt det lokalt blant ungdom og unge voksne. Da Raufoss Fotball aksjonerte for breddefotballen, skrev OAs leder om dårlig timing. Det var da to smittede som satte tre treningsmiljøer i sjakk. Hva har endret seg nå? Annet enn at man har åpnet opp. Alle andre tiltak rundt trening og kamper er så å si helt likt som før. Treninger, kamper og publikum registreres. Ellers holde seg unna hverandre.

Jeg har vært opprørt ganske lenge. Både fordi jeg jobber i den videregående skolen og sitter i skrivende stund i karantene på grunn av russens tankeløse feiring som har pågått i én måned. Ta med alle de på VG1 og VG2 som har rullet med russen, så blir alt komplett tullerusk. Videre jobber jeg for Vind Idrettslag. Jeg har i mange måneder kjent på mye frustrasjon, dobbeltkommunikasjon, logiske brister og fullstendig neglisjering. Men man jobber på, er lojal, og jeg har vært glad for at jeg tross alt har kjent på normaliteten i det å gå på jobb og det å gå på trening.

I starten av denne pandemien godtok vi alt som kom fra helsemyndighet og Regjering. Jeg var med og organiserte gå-grupper på Gjøvik påsken i fjor der vi passet på avstand. Jeg sto i det som trener da hele den opprinnelige trenergruppa måtte ta time-out da de involverte jobbet i helsebransjen og fikk rødt lys av arbeidsgiver. Men da vi kom utpå nyåret visste man mer. Det kom en rapport fra Danmark (Statens Serum Institutt, gjengitt av forskning.no) at det fantes knapt empiri på smitte i selve fotballspillet. Dette kunne også professor i medisinsk mikrobiologi ved Universitetet i Tromsø, Ørjan Olsvik, konstatere etter en rapport bestilt av Norges Fotballforbund (NFF). OAs ansvarlige redaktør sådde tvil om rapporten fordi den var bestilt av NFF! Vel, jeg tviler på at Olsvik vil sette sitt gode navn og rykte på spill for å tilfredsstille fotballforbundet. NFF søkte vel heller kunnskap som kunne bidra til en faktabasert debatt. Det har blitt spilt over 150.000 kamper og da enda flere treninger med spillere fra åtte til tjue år. Statistisk null smitte!

Jeg kjøper flere av argumentene fra myndighetene. At man tar steg for steg, at man ikke vet nok om de nye variantene og dette med mobilitet. Likevel må det gå an å saklig diskutere og peke på logiske brister. Men vi skal holde godt kjeft, ta dugnaden og stå i giv akt. Og det har jeg selv gjort. Men det blir litt «McCarthyisme» over dette.

Jeg spør igjen? Hva har endret seg siden sist det ble åpnet opp litt mer i Norge og breddeidretten ble utelatt? Absolutt ingenting, utenom Oslo. Smitten lokalt er større enn noen gang for de impliserte unge. Og da gjør man som man har gjort i hele denne perioden, man avlyser/utsetter. Dette kommer vi til å ha over hele fjøla resten av året, minst.

Hva skulle jeg ønske man hadde gjort? Jo, som man har gjort etter hvert på de fleste områder, tatt lokale hensyn. Oslo har hatt et helvete sammenlignet med resten av landet. De har tatt jobben for oss. Eneste «byen» i Norge. Vi er et langstrakt land med spredt bosetting. Det minste er at man kunne tillatt vanlig trening. Det har vært anbefalinger som har blitt gitt (utenom på rødt nivå – da må det en forskrift til). Derfor hadde man i juridisk forstand ikke vært sivil ulydig ved å trene vanlig. På Sunnmøre har man startet for lenge siden å trene med fullkontakt. Med streng kontroll og stor indre justis. Jeg mener også at man burde kunne spilt kamper lokalt. Om det er smitte i Oslo, kunne man spilt på Toten. Ikke serie i den forstand med opprykk og nedrykk. Den kunne, som nå, starta til høsten.

Fotballen og andre i frivilligheten har vært fantastiske i disse 15 månedene. Man har fått svært gode rutiner på dette med å registrere seg på treninger og kamp. Det samme gjelder eventuelt publikum. Men man kunne droppet publikum, garderober, kiosk, innbytterbenk og så videre for å møte samfunnets krav. Politikerne hadde ikke lest rapportene som ble laget før breddeopprøret kom! FHI gikk tydeligvis tom for argumenter da åpning av breddeidretten kunne føre til at man «kunne glemme seg da man gikk på butikken.» Eller han jeg hørte på nyhetene som sa «man kunne spytte på hverandre!»

10 prosent har falt fra! Vi snakker om nesten 200.000 mennesker. Små, store. For spesielt jenteidretten, helt krise. Så igjen, dere som mente det var dårlig timing å klage på at bredden ikke åpnet sist; jeg venter å høre fra dere. Spesielt OA. For dårligere timing enn nå har det ikke vært! Eller godtar dere bare på autopilot?