Gå til sidens hovedinnhold

Jipii! VI vant!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Rettere sagt: «Vi» ligger an til «å vinne».

Den ellers tiltalende Høyre-politikeren – Gjøviks varaordfører – stråler ut sin glede over hele side 11 i Oppland Arbeiderblad, 3. mai 2021.

Foranledningen er at direktør Andersgaard i Sykehuset Innlandet nettopp har forkynt sitt personlige standpunkt: Moelv! – ikke Brumunddal. Dermed har direktøren (muligens ufrivillig?) også synliggjort prosessen som ligger under valget av sjukehusstruktur i Innlandet. Går det an å kalle det Demokrati? Det er litt viktig, for demokrati er et avgjørende kjennetegn ved «Den Norske Modellen», som nesten alle hyller i dag, trulig også høyrepolitikeren fra Gjøvik, sjøl om hennes partifeller i etterkrigstida kjempet imot.

Men seieren er altså VÅR og VI er vel i denne sammenhengen vi som bor her i GLT-regionen? Vi kommer til å vinne fordi det angivelig skal bygges et Hovedsjukehus i Moelv. Jippii!

En fantastisk seier! som innebærer at begge de eksisterende sjukehusa for psykiatriske pasienter, Reinsvoll og Sanderud, blir nedlagt. Og halvparten av de eksisterende somatiske sjukehusa blir nedlagt; et av dem ligger her hos OSS, på Gjøvik. VI kommer med andre ord til å miste to sjukehus, Reinsvoll og Gjøvik! Men det synes ikke Høyrepolitikeren er noe stort problem, for Moelv ligger bare «ti-tolv minutter unna Gjøvik sentrum». Opposisjonslederen fra Arbeiderpartiet i Gjøvik tar det også med knusende ro: «Det vil gi innbyggerne relativt kort vei til det beste sykehustilbudet i Innlandet.»

Hva slags politikere er dette? De bagatelliserer at halvparten av antallet sjukehus skal fjernes fra det nyetablerte innlandsfylket. Egentlig er det verre, for vi har allerede mistet det sjuende sjukehuset, det i Kongsvinger. Kongsvinger har blitt en del av tjenestetilbudet i det som før het Akershus. Nå må eidsvollingene krysse fylkesgrensa for å få behandling i Kongsvinger; de soknet tidligere til Ahus på Lørenskog.

Hovedsjukehuset blir framstilt som noe fantastisk, enda det foreløpig ikke engang finnes på papiret. Det eneste vi veit, er at det trulig skal komme til Moelv. Og vi veit med sikkerhet at antallet sengeplasser vil bli drastisk redusert i forhold til det vi har i dag. Det innrømmer man uten blygsel, midt under koronapandemien. Men de som hevder at det ikke finnes penger til noe fantastisk (andre steder enn på papiret), blir ikke seriøst imøtegått, de blir forsøkt oversett.

Ikke nok med at topp-politikerne på Gjøvik – fra begge sider av det politiske hovedskillet – er villige til å gi fra seg det velfungerende sjukehustilbudet vi har pr.dato, men de bejubler det, som om det skulle være en seier! – bare fordi erstatningen skal ligge ved Mjøsbrua. Jeg har med vilje unnlatt å problematisere hva dette får å si for folk som bor i Østerdalen, Gudbrandsdalen, Hadeland og Valdres, minner bare om at de også bor i vårt nye fylke.

Kommentarer til denne saken