Gå til sidens hovedinnhold

Jemtland-saken: Våpenet var stjålet

Artikkelen er over 2 år gammel

De våpensakkyndige i Jemtland-saken sa i retten mandag at våpenet som drepte Janne Jemtland (36) var stjålet fra et tsjekkisk militærlager og er tsjekkisk.

(©NTB) Svein Jemtland har forklart at våpenet ble kjøpt i utlandet, skriver NRK.

Han ble dømt til 18 års fengsel i Hedmarken tingrett for drap på kona i Brumunddal i desember 2017. Hun ble funnet død i Glomma etter å ha vært savnet i to uker. Han anket dommen til Eidsivating lagmannsrett der ankesaken startet mandag 17. juni.

På dag seks i retten forklarte blant annet politivitner og rettsmedisinere seg. De vitnet om blant annet våpen og dødsårsak.

Fakta om Jemtland-saken

* 30. desember 2017: Tobarnsmoren Janne Jemtland (36) blir meldt savnet av sin ektemann. Ett døgn tidligere hadde ekteparet vært på fest, og 36-åringen forsvant samme natt.

* 12. januar 2018: Ektemannen Svein Rishovd Jemtland blir pågrepet. Han blir senere siktet og deretter tiltalt for drapet på sin kone.

* 13. januar 2018: Janne Jemtland funnet død på elvebunnen i Glomma i Våler kommune i Hedmark.

* Ifølge tiltalen ble kvinnen skutt i hodet med pistol, før ektemannen senket henne i vann så hun døde. Hun skal ikke ha blitt druknet i Glomma hvor hun ble funnet, men et annet sted.

* Saken ble behandlet av Hedmarken tingrett i november i fjor.

* 10. desember 2018: Svein Jemtland ble i tingretten dømt til 18 års fengsel for å ha drept ektefellen Janne Jemtland. Han anket dommen på stedet.

* Ankesaken kommer opp for Eidsivating lagmannsrett mandag 17. juni og varer i to uker.

Våpengranskeren i Kripos beskrev måten skuddet falt på som «litt unaturlig» og at det ville ha vært tungt å avfyre det. Kripos foretok 18 prøveskytinger for å finne skyteavstanden. De konkluderte med at den trolig var mer enn 5 centimeter.

Rettsmedisinerne har kommet til at Janne Jemtland døde av drukning 2 til 3 timer etter skuddet. Det stemmer ikke med 48-åringens forklaring. Vannprøver ble tatt flere steder, men det ble ikke funnet treff på dette i obduksjonen.

Rettsmedisineren Silje Osberg opplyste at de fant et skuddsår i pannen til avdøde. Tiltalte har forklart at skuddet gikk av ved et uhell i et basketak mens kona holdt pistolen.

Kommentarer til denne saken