Ungdommen tar endelig et oppgjør med de voksnes handlingslammelse. Vi har sviktet de kommende generasjoner og det har ført til et opprør over hele kloden, også her hjemme. Mange voksne reagerer med å lire av seg de nedrigste kommentarer, og jeg må få si det: Jeg tar avstand!

Kommentarfeltet er ofte en slagmark der voksne får anledning til å kaste ut slibrigheter og nedlatenhet. Med tastaturet som våpen skal forskning og fakta bekjempes. Refleksjon og dialog må vike, for det er «krig», og vinneren ser ut til å være den som kommer med den mest ondskapsfulle kommentaren. Det er vanskelig å forstå hvordan vi kom dit, men jeg skjønner godt ungdommens flukt fra Facebook.

Ungdom som krever handling fra politikerne blir ikke unntatt kommentarfeltets «krigere». Voksne som har skapt klimaproblemet bruker tiden sin på å spytte på ungdom som sier ifra, framfor å bli med dem og kreve at politikerne må handle. Dere skal vite det at jeg tar avstand, og jeg er ikke alene.

Jeg tar avstand fra:

«Klapp igjen rottekjeften din! Tror du barn skulker skolen for demonstrere for et bedre klima? Dette er voksne foreldre som står bak! Din kommentar sier mye om din lille sosialist intelligens!» (Kommentarfeltet til Telemarksavisa på Facebook, en 9-åring på en benk utenfor Skien rådhus, 15.03.)

«Når Hitler var i ferd med å miste taket, rekrutterte han ungdommen.» (Kommentarfeltet til Gudbrandsdølen Dagningen på Facebook, skolestreik i Lillehammer, 15.03.)

«Virkelighetsfjernt. Ser de ikke at de blir utnyttet og lurt? Håper de får fravær.» (Kommentarfeltet til Gudbrandsdølen Dagningen på Facebook, skolestreik i Lillehammer, 15.03.)

«Hva utdanner de seg til? NAV?» (Kommentarfeltet til NRK Hedmark og Oppland på Facebook, Sanner om fraværsregler, 14.03.)

«KLIMAJUGEND hjernevaskede, manipulerte kunnskapsløse individer ... skolen har over hode ingen kvalitativ undervisning om klima ..» (Kommentarfeltet til byråd Berg, Oslo, på Facebook, deler ett år gammelt bilde av seg selv og Greta Thunberg, 16, 15.03.)

«– Noen lærere har kritisert oss for å streike, og spurt om vi ikke tenker på framtida vår.» (Streikende ungdom til Oppland fylkeskommune, 15.03.)

Vi er mange som har savnet at ungdom står opp for framtiden sin, og krever at voksne tar ansvar. Vi er mange som heier på dere! Og vi er mange som blir kvalme av å lese det andre voksne klarer å lire av seg. Jeg støtter dere, og jobber hver dag for at politikken gir dere en framtid med muligheter og håp.