Gå til sidens hovedinnhold

Jeg puster

Artikkelen er over 1 år gammel

Gjennom pandemien Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hvordan går det med dere? er det meste stilte spørsmålet jeg har fått i det siste. – Joda det går bra, jeg puster, svarer jeg.

Koronakrisen har lært meg hva som er viktig her i livet. Det er de nære tinga som jeg ikke hadde tid til å sett pris på i en hektisk hverdag. Det var som å sette en god film på pauseknappen og alt stoppet opp. Jeg har aldri tenkt over at å puste er noe av det viktigste jeg gjør.

Fredag 13. mars stengte vi all vår virksomhet for første gang i historien og permitterte 118 ansatte. Vi fikk imidlertid et forvarsel allerede en uke før Statsministeren stengte Norge, siden en nordisk legekongress og Ridderrennet hadde blir kansellert. Vi ante at dette bare var starten.

Det første jeg tenkte var å skape trygghet og ringte umiddelbart banksjefen for å spørre om det var mulig å låne penger gjennom krise om det skulle blir nødvendig, og jeg fikk ja. Etter det kunne jeg senke skuldrene og heller fokusere på å se etter lyset i den andre enden av tunnelen. Bedriften har klart seg gjennom 55 år, så det var bare å brette opp ermene og jobbe for å finne gode løsninger. Samme dag vi stengte forsto vi at det heldigvis var hjelp å få. Krisepakke 1 fra regjeringen med gode permitteringsordninger som ivaretok våre medarbeidere, kom raskt på plass. Wow, tenkte jeg. Her er alle på samme lag. Like etter kom det en ny krisepakke 2 hvor staten ville dekke en rekke faste uungåelige kostnader. Enda en god nyhet, og lyset i tunnelen ble tydeligere. Staten ga oss tro på fremtiden, og at dette skulle gå bra. Jeg tror flere vil sette pris på samfunnet og hvor godt vi har det i Norge.

Vi har lært at vi alle er avhengige av hverandre og kraften som ble skapt når alle kollektivt stilte opp for å redusere smittespredningen, var sterk. Tenk hvilken kraft vi har for å løse andre utfordringer. Jeg tror vi blir et bedre samfunn. Koronaen har lært oss at et samfunn bygges ikke av egoister med utsagn som: «Jeg er ikke redd for å bli smittet». Vi har lært at det som er viktig er ikke bare om jeg selv blir smittet, men det er ikke bra å smitte andre – og spesielt de som er i risikogruppen.

Vi har også lært og erfart at vi kan bli mer effektive i hverdagen. En av tidstyvene jeg håper vi kan slippe i fremtiden er typiske en- til to timers møter som krever bilkjøring i 2-3 timer per vei. Jeg vil heller møtes på Teams og lignende digitale møterom. Tenk hvor mye tid vi vil spare ved å slippe all bilkjøring, som igjen er en miljøgevinst. Her snakker vi om bærekraftige møter.

Jeg har lært at alt er i endring. Få bedrifter i verden hadde laget et alternativt budsjett for 2020 hvor virksomheten skulle vært stengt i flere måneder med null inntekter. Vi har fått føle på kroppen at alt er i endring og at endring kan skje raskere enn før. Det åpner for nye muligheter som reiselivet i Norge vil få glede av i sommer. Vi nordmenn er et av de meste reiseglade folkene i verden og nå får vi mulighet til å oppdage mange norske reiselivsperler som tidligere har vært fullbooket med utenlandske turister.

Våre forfedre har gjennom historien møtt kriser. Jeg tror vår generasjon vil bli enda mer sammensveiset nå som vi har opplevd en felles krise. Historien har læret oss at etter enhver krise vil vi stå sterkere. Noen ganger har jeg hatt utfordringer og problemer, men etter å ha vært gjennom koronakrisen, vil disse problemene fremstå som uvesentlige bagateller.

Mine helter i livet har alltid vært de nordmennene som sloss for friheten i Norge under andre verdenskrig. Jeg har nå fått nye helter; alle som var med i dugnaden for å få koronaviruset under kontroll.

Kommentarer til denne saken