Det er så mange som går rundt og hater i disse dager. Det virker i alle fall slik hvis en følger med i medier og kommentarfelt på facebook. De som det er «in» å hate nå er russere. Til og med en norsk diplomat som er stasjonert i Russland hater russere.

Hate er et sterkt ord, det ligger mye negative følelser i ordet. Skulle vært interessant å vite hva disse «haterne» egentlig legger i ordet hate.

Jeg er ivrig kryssordløser og må derfor slå opp i synonymordboka iblant. Når jeg slår opp på hate leser jeg bla:avsky, bære nag til, ikke kunne fordra/utstå, forakte.

Da min datter var liten, hendte det at hun sa hun hatet noe, blant annet hatet hun enkelte ganger middagsretter, også de hun aldri hadde smakt før. Da jeg sa til henne at man kan ikke hate noe man ikke har smakt eller visste hva var, var hun enig idet.

Hvor mange av de som går rundt i dag og sier og skriver at de hater russere har truffet på en russer og blitt kjent med han/henne, «smakt» på russeren? Jeg mener da ikke at man vet om en russer og har hørt visse ting om han/henne.

Selv er jeg gift med ei fra Russland, født og oppvokst på Krim. Jeg har blitt godt kjent med hennes familie og hennes russiske venner både i Russland og i Norge. Min kone er ei elskverdig kvinne, jeg går ikke rundt og hater verken henne eller hennes russiske familie og venner for noe politiske ledere i Russland gjør. De er flotte representanter for russere som har valgt å bosette seg i Norge.

Samtidig vet jeg at alle russere er ikke slik. Som det finnes ufordragelig enkeltindivider blant svensker, dansker, engelskmenn og tyskere, ja til og med nordmenn – så finnes de også blant russere.

Men i dag er det «in» å være russerhater.

Man kan avsky, bære nag til, ikke fordra, utstå, forakte enkeltmennesker, men kan en hate et helt folkeslag, et land, en etnisitet? Noen har gjort det opp under tidene. Hitler og nazistene bar hat, nag, avsky mot jødene. Det resulterte i Holocaust, millioner av jøder ble drept. Hitler og nazistene hadde heller ikke mye til overs for russere og andre slavere. De ble sett på som «untermenschen», og nazistene behandler de deretter. Millioner ble drept.

Det er 144 millioner russere som bor i Russland, pluss mange hundretusener russere som bor andre steder i verden, for eksempel i Norge. Hvordan kan man si, uten å kjenne en russer, at man hater russere? For å si at man hater, bærer nag til, forakter, kan ikke utstå noen, må man ha hatt en relasjon til en person, og man kan ikke «skjære alle over en kam».

Men noen går rundt og hater mer enn 144 millioner på grunnlag av en eller noen flere russeres væremåte. I så fall er det rasisme og man er rasist. Man generaliserer.

Den tidligere nevnte diplomaten kjente nok til noen flere russere enn de fleste andre som proklamerer at de hater russere. Men heller ikke hun kjenner så mange at hun kan generalisere å si at «jeg hater russere». Selv om hun i kraft av sitt yrke kan ha møtt russere som ikke har oppført seg «pent»mot henne. Noe annet er at en diplomats viktigste oppgaver er å fremme norske interesser i det landet man er stasjonert i, samt bidra til å skape gode relasjoner mellom Norge og det landet. Det er vanskelig å se at hun gjør det med å si at hun hater de som bor der.

Jeg vokste opp under USAs krigføring i Vietnam. Jeg mislikte den politiske ledelsen i USA på den tiden sterkt, men jeg hatet ikke det amerikanske folket for det.

Det bor i Norge i dag mellom 15-20 000 russere i Norge. Blant de mange barn, også barn som er født i ekteskap mellom nordmenn og russere. De får nok med seg det uttrykte hatet som noen nordmenn slynger ut i sosiale medier, at de er hatet. Tenker «haterne» på hvordan det er for barn å høre at de er hatet?

På hvilke grunnlag hater disse «haterne» russere? Man kan ikke hate noen for det andre har skyld i.