Gå til sidens hovedinnhold

Jasmin (19) bygger ny skole i Torpa

Jasmin bygde hytter hjemme i stua, slik mange barn har gjort. Nå bygger hun ny skole. – Vi trenger flere jenter i dette yrket, sier 19-åringen.

For abonnenter

Hva gjorde du sist helg? Gikk du en tur kanskje, og kanskje så litt på TV? 19 år gamle Sasitorn Jasmin Tyvold vet godt hva hun brukte deler av helgen på.

– Ja, jeg byttet ytterdør på annekset hjemme, sier hun og smiler.

Det har rent på med slike oppdrag etter at familien hennes har oppdaget hennes praktiske egenskaper. Det er stadig et prosjekt noen skal ha hjelp til.

– Det er noen tanter og andre som har bestilt meg til oppdrag, men jeg får gjøre med ferdig med fagbrev først, sier Jasmin.

Ja, for først skal hun bygge helt ny skole i Torpa i Nordre Land.

Vil ha to fagbrev

Jasmin fra Lillehammer er tømrerlærling hos Veidekke bygg, som står ansvarlig for å bygge den nye Torpa barne- og ungdomsskole. Skolen får også en flerbrukshall i massivtre og et nytt svømmebasseng til bruk for hele bygda.

– Jeg var med på å støpe bassenget. Det var veldig moro. Jeg har etterpå bestemt meg for at jeg også vil ta fagbrev innen betongfaget, sier Jasmin.

Kombinasjonen av de to fagbrevene gjør at hun kan være med på store byggeprosjekter i lengre perioder. Helt fra de jobber med betong, til bygget skal kles og det innvendige arbeidet fortsetter. Og det er dette hun ønsker. Ja, og hun vil bli kokk også.

– Det sto litt mellom byggfag eller utdannelse som kokk. Men jeg fant ut at jeg vil jobbe innen bygg, så kan jeg lage mat på fritiden, sier hun.

Kokk på fritiden

Veien fram til læretiden har ikke vært en helt direkte linje. Hun startet på idrettslinja og skulle satse på toppfotball. Hun spilte fast på Fåberg i oppveksten. Etter to år på idrettslinje hoppet hun over på byggfag – etter å ha fått råd fra en veileder.

– Da jeg søkte meg til videregående hadde jeg idrett på første, kokk på andre og byggfag på tredjeplass, sier hun.

Hun startet rett på andreåret på byggfag, da hun allerede hadde vært gjennom de allmenne fagene. Nå stortrives hun som lærling, og da vi kommer innom byggeplassen i Torpa er hun i ferd med å lekte vegger i den øverste etasjen i bygget.

– Det var mye bedre enn forventet. Jeg gruet meg litt for å stå tidlig opp på morgenen, men det har gått bra, sier Jasmin.

Vil ha flere jenter

Jasmin ønsker at det er flere jenter som velger som henne. I klassen på videregående på Lillehammer var det kun én annen jente.

– Jeg vet det er mange som velger det vennene velger, for å kunne gå på videregående med dem. Flere bør velge det de selv har lyst til, sier hun.

Hun har også hørt at det er mindre status i å velge yrkesfag, men det synes hun er dumt. For hun vet at hun er sikret jobb i framtiden. Det er alltid noe som trenger å bygges eller rehabiliteres, og da trenger man folk med kompetansen Jasmin er i ferd med å få.

Hennes mor er rektor på en skole og faren jobber i behandlingen av rusmisbrukere. Det er dermed ingen av dem som har samme yrkesvei, men Jasmin forteller at de har støttet hennes valg av studievei.

– De ville at jeg skulle begynne på byggfag. Jeg har fått mye støtte, sier hun.

Foreldrenes råd

Ifølge en pressemelding fra Veidekke er kun seks prosent av søkerne til bygg- og anleggsteknikk de siste årene jenter. De har fått Opinion til gjennomføre en undersøkelse som viser at foreldrenes råd til ungdommene er preget av et svært tradisjonelt kjønnsrollemønster. Tidligere undersøkelser har vist at foreldrene er barnas viktigste rådgivere.

Blant jenteforeldrene til landets tiendeklassinger anbefaler kun 10 % bygg- og anleggsfag til sine døtre, men om de hadde en sønn ville 26 % anbefalt samme utdanning.

– Kvinner er dessverre sterkt underrepresentert blant landets fagarbeidere i bygg- og anleggsbransjen, og det ønsker vi å gjøre noe med. Skal vi rekruttere motiverte og dyktige lærlinger må vi få med både jenter og gutter. Det er ingen grunn til at det bare er gutta som skal være med og bygge landet, sier distriktsleder Geirmund Østvold Veidekke Bygg indre Østland.

Kun to prosent kvinner

Nå ønsker han at flere jenter skal følge sine egne drømmer og ikke bare ta de mer tradisjonelle valgene. Det er også gode muligheter for jobb i framtiden. Han viser til at tall fra Entreprenørforeningen EBA viser at mer enn fire av ti bedrifter sliter med å få tak i fagarbeidere, og landet trenger 8.500 nye fagarbeidere innen bygg og anlegg hvert eneste år fram mot 2030.

Veidekke er Norges største entreprenør med cirka 4500 ansatte. Blant 1500 ingeniører er 216 av dem kvinner. Som da utgjør 20 prosent. Men blant fagarbeiderne er det en kvinneandel på kun to prosent.

– Disse er dyktige og gode rollemodeller som framsnakker yrkesfag og vår bransje slik som tømrerlærling Sasitorn Jasmin Tyvold. Nå ønsker vi at flere jenter velger en karriere som lærling eller fagarbeider hos oss, avslutter Østvold.

Ordinær søknadsfrist til videregående opplæring er 1. mars.

Kommentarer til denne saken