(Hadeland)

GRANAVOLLEN: Tirsdag ettermiddag var mange kjente fjes samlet på Granavollen for å diskutere pilegrimsturisme og dens effekt på lokalt næringsliv. Følget startet med å vandre fra Kittelsruddalen via Falang og til Granavollen, før det ble samling i Mariakirken. Der ble det musikk ved Gro Bergrabb på orgel og folkemusiker Gjermund Larsen på fiolin.

Etter det kulturelle innslaget var daglig leder på Granavollen Gjæstgiveri Stig Fossum ordstyrer mens eventyrer Erling Kagge, forfatter Toppen Bech, domprost i Nidaros Ragnhild Jepsen og direktør for Fritt Ord Knut Olav Åmås diskuterte pilegrimsvandringer i det moderne samfunnet. Til sist samlet alle seg på Granavollen Gjæstgiveri med Jan Åge Fjørtoft som konferansier. Der holdt Bente Bratland Holm fra Innovasjon Norge, Nils Øveraas fra Den Norske Turistforening, Marit Lien fra Peer Gynt-festivalen og Stefano Dominioni fra EICR foredrag, før de til slutt diskuterte kulturturismens fordeler og ulemper.

Fokuset lå blant annet på at man ikke ønsker å gjøre pilegrimsturisme for kommersielt.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland er glad for at turen deres gikk til Hadeland.

– Jeg ville reise til Hadeland fordi det er så vakkert her. Gjestene mine burde få oppleve det vakre kulturlandskapet dere har her, forteller hun.

Hun forteller at man kommer tett på naturen og kulturen på steder som Hadeland.

– Dette er en av Norges perler, selv om det ikke inneholder de typiske fjordene og fjellene. Dessuten er landskapet her veldig godt bevart, sier hun.

Kulturturisme

Men hun besøkte ikke Hadeland kun for naturen. Seminaret handlet om hvordan pilegrimsturismen blomstrer i Norge og resten av verden, og hvordan dette kan påvirke lokalt næringsliv.

– Granavollen, som flere steder i Norge, har et stort potensial når det kommer til kulturturisme. Granavollen Gjæstgiveri er et eksempel på å utnytte denne muligheten, ved å tilby spise- og sovemuligheter, mener kulturministeren.

Hun legger også vekt på at tilrettelegging for denne typen turisme må komme fra flere hold.

– Næringslivet, kulturlivet og det frivillige kan samarbeide for å utnytte disse mulighetene på best mulig måte, tror hun.

Legge til rette

Kommunalminister Jan Tore Sanner er også sikker på at kulturturismen vil oppblomstre i nærmeste framtid.

– Pilegrimsleden er en viktig ressurs for distriktene, og ikke minst er det en veldig historisk vei, påpeker han.

Han synes det er flott at kommunen tar ansvar for å ta vare på og utvikle disse mulighetene.

– Kombinasjonen av natur og kultur gir en ultimat opplevelse, sier han.

– Større allbruk

Jane Dahl Sogn er leder for Pilegrimssenteret på Granavollen. Hun forteller at senteret merker at kulturturisme er trendy og i vinden om dagen.

– Vi har merket at allbruken er større. Det gjelder både lengre turer og dagsturer, forteller hun.

Det er ikke uten grunn at denne typen turisme fenger mange, skal vi tro Dahl Sogn.

– Folk liker at det er så tradisjonsrikt, mener hun.