Rypejegerne kan glede seg mer enn på lenge

TOPPÅR: Vestre Slidre fjellstyre øker kortsalget for rypejakt på grunn av god bestand. llustrasjonsbilde/arkiv

TOPPÅR: Vestre Slidre fjellstyre øker kortsalget for rypejakt på grunn av god bestand. llustrasjonsbilde/arkiv

Artikkelen er over 2 år gammel

Vestre Slidre Fjellstyre rapporterer om den høyeste rypebestanden siden taksering startet i 2009.

DEL

I flere år har det vært strenge begrensninger på uttak av rype i statsallmenningene i Vestoppland, enkelte sesonger har den til og med vært fredet.

Når årets sesong starter 10. september, vil situasjonen være mer som «før i tida» igjen for jegerne.

«Som en følge av et meget godt takseringsresultat har Vestre Slidre fjellstyre vedtatt å øke uttaket noe, som kommer både utenbygds og innenbygds jegere til gode. En fortsetter med tilnærmet samme sesongkvote som før, men åpner i stedet for flere kort som gir flere jegere mulighet til å kunne jakte», skriver de ansvarlige der i en nyhetsmelding på sine nettsider.

Betraktelig bedre

Sommerens taksering (telling) indikerte en snittproduksjon på 23,6 ryper per kvadratkilometer i Vestre Slidre statsallmenning. Fjellstyret beskriver det som veldig høy tetthet i forhold til tidligere år.

«Det er det beste takseringsresultatet som er gjort siden takseringsarbeidet startet i 2009. Siden totalfredningen i 2012 og 2013 har bestanden tatt seg opp betraktelig», konstaterer de, og legger til at takseringen bekreftes av oppfatningen blant publikum, da det rapporteres om mye ryper i terrenget.

Også i fjor viste tellingene høy rypetetthet i området, og 15 prosent av bestanden ble ansett som høstbart overskudd. Jegerne felte likevel ikke veldig mange. Det har mest sannsynlig medvirket til at bestanden er enda høyere i år, mener fjellstyret.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SOM FØR I TIDA: Sommerens telling tilsier at det er nær 24 ryper per kvadratkilometer i Vestre Slidre statsallmenning. Arkivbilde

SOM FØR I TIDA: Sommerens telling tilsier at det er nær 24 ryper per kvadratkilometer i Vestre Slidre statsallmenning. Arkivbilde Foto:

Forlenget sesong

Etter vedtak i fjellstyret i månedsskiftet blir det en generell jaktkvote på fire ryper per jeger i Vestre Slidre statsallmenning i høst. Sesongkort gir en kvote på sju ryper. Videre åpnes det altså for en økning i antallet jaktkort.

«Etter at de første ti dagers jakt er ferdig vil en kunne vurdere det faktiske uttaket som er gjort, og vurdere ytterligere forlenging av sesongen med for eksempel dagskort», skriver fjellstyret.

Eventuelle ekstrakort til utenbygdsboende, trekkes blant dem som står på venteliste etter søknad i vår. Innenbygdsboende kan kjøpe kort på butikkene som før.

God fordeling

Også i Øystre Slidre statsallmenning har rypebestanden økt noe.

«Årets takseringsresultat er noe bedre enn i 2016 og ligger på et middels nivå med hensyn til både tetthet og produksjon i forhold til sammenliknbare takseringer i ti år. Det er bra fordeling fra sør til nord», rapporterer fjellstyret der.

Tettheten er beregnet til 15 liryper per kvadratkilometer i gjennomsnitt.

I likhet med sine kolleger i vest, fattet Øystre Slidre Fjellstyre vedtak om jakten i månedsskiftet. De tillater en dagskvote på to ryper per jeger per dag.

Det åpnes ikke for salg av jaktkort til utenbygdsjegere utover det som er forhåndssolgt der.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Jaktvettregler

Også harejakta starter 10. september, og 25. september er det tid for elgjakt.

Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) minner om de åtte jaktvettreglene de har utarbeidet:

* ​Tenk sikkerhet i alt du gjør som jeger

* ​Skyt kun gode skudd

* ​Behandle skutt vilt riktig

* ​Lær deg førstehjelp 

* ​Sett minst mulig spor etter deg

* ​Ta hensyn til andre naturbrukere

* ​Kom deg trygt hjem

* ​Vær stolt av å være jeger

Få ulykker

I Norge er det i gjennomsnitt én dødsulykke annethvert år tilknyttet jakt.

– Selv om vi årlig har rundt en million jaktdøgn i Norge, skjer det svært få ulykker. Likevel er ett vådeskudd ett for mye. Derfor er den første jaktvettregelen den viktigste, uttaler informasjonssjef Espen Farstad i NJFF i en nyhetsmelding. ​

​​Skadeskyting er jegernes andre store skrekk. Der kommer regel nummer to inn.

– Det gjelder å unn​​gå å skyte på dyr i bevegelse. Erfarne jegere skyter flere gode skudd enn nybegynnere, fordi de ikke brenner av i risikosituasjoner, sier Farstad. ​

Hver høst får NJFF for øvrig tel​​​efoner fra folk som spør om det er trygt å gå tur i skogen.

 – Vi ønsker​​ ikke å skremme vekk bær- og sopplukkere, og det er ikke farlig å være ute i naturen under jakta, forsikrer Farstad. ​

Artikkeltags