Ja til fullverdig akuttsykehus på Gjøvik og Reinsvoll

Av
DEL

MeningerTorvild Sveen har omsider nedverdiget seg til et forsøk på å svare på den kritikken vi har hatt mot Senterpartiets støtte til nedbyggingen av Gjøvik akuttsykehus, de siste sju årene. Svaret kommer jo rimelig sent, slik at den viktigste helsepolitiske saken i Oppland og Hedmark de neste 15 årene ikke skal diskuteres i valgkampen. Slik har det vært siden Sykehus Innlandet tapte så det suste i den første runden fra 2005 til 2007. I denne delen av kampen var jo vi og SP en del av samme laget, som vant. Etter det har jo SI oppsummert sine bitre tap og laget en strategi for at slike tilstander ikke skulle oppstå en gang til. Og det skal de ha. De har vært veldig flinke til å binde politikerne og media til masta.

Innlegget er av en slik kvalitet at jeg nok må få kalle det et innlegg med frekkhetens nådegave.

Herr Sveen skriver frekt og freidig «For oss som ønsker at sjukehuset på Gjøvik skal bevares og videreutvikles».

Du er ikke sann Torvild Sveen. Du og SP har vært en av SI sine viktigste allierte for å demontere akuttsykehuset på Gjøvik. Støttet opp om alle nedskjæringene som har blitt iverksatt. Dere og de andre partiene AP og H har ikke løftet en finger for å bevare sykehuset vårt. Dere kan da ikke mene at et fullverdig og godt fungerende akuttsykehus, som blir erstattet av et sykehus, som utfører planlagte tjenester, er å videreutvikle sykehuset?

Dette er det reneste vås, Sveen.

Du henviser til Moss sykehus, som om det er noe å strebe etter. Moss sykehus var mer eller mindre nedbemannet for å få det til å gå opp økonomisk for Kaldnes. Det gikk jo rett i fjellveggen. Kaldnes var en total fiasko og Moss måtte oppbemanne for å hindre at hele prosjektet ødela helsetilbudet i Østfold.

Gjøvik har cirka 1300 ansatte som blir cirka 1000 heltidsstillinger. Et elektivt sykehus kommer aldri til å være i nærheten av det.

Jeg registrerer at Stråleenheten i Gjøvik blir nevnt i mange ytringer fra de som vil ha bort akuttsykehuset i Gjøvik. Litt rart egentlig. Stråleenheten ble jo lagt til Gjøvik Sykehus fordi det var et mangfoldig akuttsykehus. Det har jo SI ødelagt, med SP, H, og AP sin entusiastiske støtte til alt de gjør.

Selve stråleenheten i nåværende form er selvsagt viktig, men det er ikke mange arbeidsplasser der og den er langt ifra hva den var. Trist, men sant. Den vil nok fases ut etter hvert, som det nye sykehuset tar form.

Du skriver at vi ikke har noen strategi for Gjøvik sykehus. Hva er det du innbiller deg? Vi har hatt en strategi siden 2005. Vi har arbeidet knallhardt i alle disse årene for å motarbeide de vanvittige planene om å bygge nytt på Moelv – av alle steder og legge ned det meste av det andre helsetilbudet.

SP sin strategi siden i alle fall 2012 har vært å være for alt mulig rart som kommer fra denne lille gruppen som holder til i Brumunddal. Og resultatet har vi jo påpekt i år etter år.

Sykehuset er ikke ferdigfinansiert og det er rimelig langt nede på prioriteringslista til HSØ.

Kampen de neste årene vil bli å reise en folkeopinion mot de store nedskjæringene som SI ledelsen må gjennomføre for å tilfredsstille administrasjonen og styret i Helse Sør-Øst sine krav om økonomisk bærekraft som de så fint kaller det.

Det betyr kort og godt at store nedskjæringer vil bli foretatt uten at de har noe alternativ å tilby pasientene. Det igjen betyr at Høyresiden sine våte drømmer om å privatisere helsevesenet, litt etter litt, blir realisert.

Vår strategi: Vi vil slåss sammen med mange andre, til krampa tar oss. SP sin strategi vil være å sitte stille i båten og prate om været.

Vi gir ikke fem øre for den strategien.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags