Gå til sidens hovedinnhold

Iverksetter ingen tiltak tross smitteøkning i Gjøvik - oppfordrer til hjemmekontor

Etter 16 smittetilfeller de siste dagene, ble kriseledelsen i Gjøvik kommune samlet torsdag ettermiddag.

Etter et møte i Gjøviks kriseledelse på halvannen time torsdag ettermiddag, kalte kriseledelsen pressen inn til en pressekonferanse for å informere om situasjonen rundt økt koronasmitte.

Ordfører Torvild Sveen (Sp) var den som tok ordet på vegne av kriseledelsen.

– Vi har akkurat nå 16 smittede personer i kommunen. Rundt 250 personer er i karantene, åpnet han med.

– Det er torsdag ikke meldt nye positive prøvesvar, sa han videre.

Det var knyttet stor interesse til dagens prøvesvar, da over 80 personer testet seg for korona onsdag.

Se opptaket av pressekonferansen i bunnen av saken!

Vurderte tiltak

Kriseledelsen i Gjøvik satte seg ned blant annet for å diskutere aktuelle tiltak i kommunen for å sette en stopper for videre spredning. Før møtet sa rådmann Magnus Mathisen til OA at det foreløpig ikke var grunnlag for å iverksette tiltak. Det bekreftet også Sveen etter møtet.

– Kommunens ansatte vil framover i større grad benytte hjemmekontor. Vi oppfordrer også andre som har mulighet til det, til å gjøre det, sa Sveen etter krisemøtet.

– Krisestaben drøfter flere tiltak. Vi åpner koronatelefonen i helgen. Teststasjonen er også åpen i helgen. Vi vurderer situasjonen fra dag til dag. Vi er parat til å stramme inn, hvis situasjonen tilsier det. Per nå er det ikke grunnlag for ytterligere tiltak, sa han videre.

Han sa videre at det ikke er aktuelt å avlyse borgerlige konfirmasjoner som er planlagt til helgen. Det vil riktignok være et enda større fokus på smittevernstiltak.

Les mer

134 ungdommer står i fare for ikke å bli konfirmert: – En ekstremt krevende situasjon

Avviser superspreder

Sveen avviste at det er en superspreder som er årsaken til utbruddet, men sier at situasjonen er alvorlig.

– Situasjonen er alvorlig i den grad at noen har blitt smittet. Derfor må dette kartlegges raskt, sa Sveen.

Han forventer kontroll og en viss oversikt når alle resultatene av prøvesvarene er klare. På to dager er rundt 180 testet for koronasmitte.

– Begynner å se mønstre

Kommuneoverlege Siri Fuglem Berg forteller at det per nå er omtrent 20 personer som jobber med smittesporing i Gjøvik kommune. Dette teamet har økt i takt med nye smittetilfeller de siste dagene.

Fuglem Berg sier at de flere ganger må ha flere samtaler med den enkelte for å få klarhet i hvilke nærkontakter som finnes.

– Da de første tilfellene kom på fredag, så det ikke ut som det var noen sammenheng. Vi klarte å finne smittekilden til en av dem. I løpet av denne uken har det tegnet seg et mønster, og vi har sett noen smitteveier inn i kommunen, forteller Fuglem Berg.

Hun har selv vært en del av smittesporingsteamet som har jobbet hardt de siste døgnene, og hun beskriver at arbeidet har pågått fra morgen til kveld.

To smittet ved vgs

Som OA omtalte onsdag, var en elev ved Gjøvik videregående skole blant de smittede som ble bekreftet denne uka. Torvild Sveen bekreftet torsdag at det er to smittetilfeller ved skolen.

– Det er to elever ved Gjøvik videregående som er smittet. Det er fire ansatte ved omsorgssentre i kommunen som er smittet, sa Torvild Sveen i møtet med pressen torsdag ettermiddag.

Det er tidligere meldt at minst en ansatt ved henholdsvis Sørbyen og Nordbyen omsorgssenter er bekreftet smittet.

Han fortalte videre at det ikke åpnes for besøk til disse sentrene, og at man jobber med både smittesporing og testing ved videregående skole.

Les mer

Skolesjefen om smitten: – Vi er forberedt på å ta raske grep

– Før lister!

Smittesporingen de siste dagene har vært omfattende og krevende for kommunens smittesporingsteam. For å lette arbeidet, la byens ordfører tydelig vekt på viktigheten av å føre lister for arrrangement.

– Dette letter arbeidet ved mulig smitte, sa Sveen.

– De som skal bruke kollektivtrafikk må holde god avstand til sine medpassasjerer. Dersom du tar hensyn til deg selv, tar du også hensyn til andre, sa ordføreren.

Les mer

Nærmere 100 testsvar vil avgjøre smittetiltak i Gjøvik

Kommentarer til denne saken