Gjøvik-jenta, som går 2. året ved sykepleierstudiet på NTNU i Gjøvik, er en av initiativtakerne til valgdebatter mandag 6. september og tirsdag 7. september. Debattene foregår på utescena ved Huset på campus.

– Vi tenker å ta opp mange aktuelle temaer, slik som økonomi og boligmarkedet for studenter. Personlig synes jeg at studenter burde fått høyere lån og stipend. Selv må jeg jobbe på si for at det skal gå rundt. Det er det mange som må. For noen går jobbingen ut over studiene, og fører til at de bruker fire år på et treårig bachelorløp, sier Ann Beate.

Hun er ikke medlem av noe politisk parti, men ønsker å være samfunnsengasjert og stemme ved valget.

Vil skape engasjement

– Målet med valgdebatten er å prøve å skape engasjement. Jeg synes det er altfor få politikere som tar opp spørsmål som angår oss unge, sier hun.

Ann Beate har alliert seg med Anna S. Jarstad (24), som er leder for studentparlamentet dette skoleåret. Anne, som nylig fullførte studier i teknologidesign og ledelse ved NTNU i Gjøvik, skal lede paneldebatten.

– En del av debatten skal ta utgangspunkt i valgomatene. Kandidatene må si seg enig eller uenig. Det blir spennende å se om det stemmer overens med det som står på valgomatene, sier Anna.

Følgende politikere har takket ja til å delta i enten eller to av debattene: Ingrid Tønseth Myhr (Ap), Mathias Engeli Johansen (Frp), Fredrik Feiler og Mattis Månum Pettersen (H), Håkon Karlstad (Krfu), Karina Ødegård (MDG), Frida Borstad (Rød Ungdom) og Oda Hammerstad (SV).

Trygg valggjennomføring

Mandag og tirsdag formiddag blir det også forhåndsstemming for studenter og ansatte fra både NTNU og Fagskolen.

– Ved forrige valg var det om lag 500 som forhåndsstemte ved NTNU. Vi håper på stor oppslutning denne gangen også, sier Anne Britt Søreng, valgansvarlig i Gjøvik kommune.

Både køavviklingen og avstemmingen skjer utendørs ved studenthuset, så folk bes kle seg etter været.

– Vi vil tilrettelegge for trygg valggjennomføring, selv om vi fortsatt står i en pandemi. Derfor foregår alt utendørs, påpeker Søreng.

Alle kan forhåndsstemme

Det er avsatt fire timer til forhåndsstemming begge dagene. Alle kan forhåndsstemme, uansett hvilken kommune de har sin folkeregistrerte adresse. Det eneste man trenger å ha med seg er legitimasjon med navn, bilde og fødselsdato.

– Ved forrige forhåndsstemming ved NTNU i Gjøvik, hadde vi faktisk velgere fra 100 forskjellige kommuner, påpeker hun.

Valgstyret i Gjøvik kommune synes det er veldig positivt at studentene ved NTNU også har tatt initiativ til valgdebatt. At både debatten og forhåndsstemmingen faller på samme dager, er helt tilfeldig.

– Ved de siste valgene er det hjemmesitterne som har vunnet valget. La oss sørge for at det ikke skjer på nytt, lyder den klare oppfordringen fra Kristin Stensrud, nestleder i valgstyret