oa mener
Industri- og næringspartiet oppnådde 2,7 prosent oppslutning i Innlandet, og fikk inn to representanter i fylkestinget. Også i Gjøvik stilte det ferske partiet liste, og fikk med 2,9 prosent oppslutning én stemme i kommunestyret. På et tidspunkt lå det an til at denne stemmen kunne få avgjørende betydning, på vippen mellom blokkene. Slik ble det til slutt ikke, men det blir jo spennende å se hva INPs nyvalgte kandidater står for realpolitisk.
På Gjøvik er det i alle fall ikke mulig å finne ut av på nett. Da OA snakket med lokallagsleder i april, sa han at de ikke hadde hatt tid til å lage noe partiprogram ennå. Fortsatt skjer ingen ting om man klikker på «program» for Gjøvik INP på den nasjonale siden. På lokallagets Facebook-side ligger kun ett innlegg fra november i fjor, ledsaget av to ubesvarte kommentarer fra noen som spør hva partiet står for.
– De fire viktigste områdene våre er undervisning og skole, samferdsel, industri- og næringsutvikling samt helse og omsorg, sa lokallagslederen til OA tidligere i år.
Det har de jo til felles med absolutt alle andre partier. Hva som skiller INP Gjøviks politikk fra andres, er imidlertid vanskelige å finne ut. Ikke ett eneste leserinnlegg har lokallaget skrevet til OAs lesere for å informere om sin politikk. Likevel er det flere som gikk og stemte på INP enn blant andre KrF og MDG i Gjøvik.
Dette er neppe oppmuntrende for partier som har hatt lange prosesser for å meisle ut lokale programmer, brukt ressurser og fulgt velkjente strategier for å informere om og debattere sin politikk i valgkretsen.
Protestpartiers fanesaker er nettopp å protestere mot det etablerte eller forespeilede. Å sette pekefingeren på noe man mener kunne vært bedre. Hva spesifikt som tiltaler ved INP kommer til å bli gjenstand for forskning framover, men det har sannelig vært mulig å miste trua på etablerte rikspolitikere de siste månedene.
Mange opplever kanskje at de ikke omfattes av den offentlige samtalen, retorikken, forskningen og hvilke politiske saker som trender til enhver tid. Derfor er det en politisk maktfaktor å snakke om prosesser og sammenhenger på en måte alle forstår – uansett standpunkt.
Men for INP Gjøvik kan det virke som suksessoppskriften er å si minst mulig.