Gå til sidens hovedinnhold

Innvandringsdebatt uten ufine takter, takk

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hvis vi nå forsøker å ta dette helt ned på et nøkternt plan, uten verken å angripe noen eller dele ut merkelapper, slik det stadig gjøres når innvandring diskuteres. Det jeg funderer på er hva de egentlig tenkte, de som åpnet opp for innvandring fra ikke-vestlige land? Helt seriøst. Hadde de et ønske om at innvandrerne skulle bli nordmenn-nordmenn i det bildet som vi gjerne ønsker at verden skal ha av oss nordboere? Med dype furer i ansiktet og steintøffe grimaser mens vi med livet som innsats kjemper mot den isnende vinden som forsøker å hindre oss i våre kraftanstrengelser for å nå polpunktet eller toppen av den bratteste, snødekte tinden, hvor snøras når som helst kan utløses og begrave oss, slik at man oppnår det aller beste ettermæle en nordmann kan få, som helten som trosset naturkreftene, men måtte gi tapt?

Hadde de norske politikerne en drøm om at innvandringen skulle skje helt uten konflikter av noe slag, at Norge ville være det eneste landet i verden hvor befolkningen ville støtte helhjertet opp om innvandringen, og at innvandrerne skulle legge vekk sin egen kultur, religion og levemåte for å bli akkurat som oss nordmenn? Selv om det er vel kjent at dette aldri har fungert noe sted i verden, og ikke en eneste gang gjennom hele verdenshistorien. Kunne norske politikere oppriktig være så naive?

I dag kan man ikke engang diskutere innvandring på et saklig, nøkternt nivå uten å ty til ekstreme karakteristikker av hverandre. Dette gjelder i alle høyeste grad rikspolitikerne. Så hvordan skal man kunne forvente at den jevne nordmann eller innvandrer skal kunne diskutere innvandringen og dens konsekvenser på en normal måte, når selv høyt utdannede folkevalgte politikere snakker til hverandre og omtaler hverandre på en måte så man skulle tro de ikke hadde skolegang i det hele tatt?

Det er ingen tvil om at innvandringen fra ikke-vestlige land for alltid har endret Norge. Dette er en prosess som ikke kan reverseres. Det er det eneste som er helt sikkert. Og så må man se på hvordan vi best kan gå videre. Å forvente at samtlige innvandrere skal kle seg i vindtøy som det stereotypiske bildet verden gjerne har av nordmenn, gå på tur hver søndag, drikke kakao og spise vafler ved en markastue, sette seg ned på en høy fjelltopp og skue ut over fjellheimen mens man spiser sin kvikklunch og drikker sin solo eller vørterøl, slik nordmenn har gjort i generasjoner, det er bare ikke mulig å få til. Og helt sikkert ikke noe vi ønsker heller.

Men det som må kunne være mulig å få til, med en pekefinger spesielt rettet mot våre folkevalgte, er å diskutere utfordringene ved innvandringen på en saklig måte slik at det kan la seg gjøre å komme opp med noen gode løsninger. Kanskje skulle man helt enkelt gjøre som i fotball, nemlig dele ut gule og røde kort, med utvisning fra Stortinget eller kommunestyret i tre måneder uten lønn eller andre godtgjørelser som resultat ved gjentatte ufine fakter?

Kommentarer til denne saken