Gå til sidens hovedinnhold

Inntekts­forskjellene i Norge øker mye mer enn offisiell statistikk viser

oa mener

«Hyttefolk» fikk en ny ripe i lakken da det i helga ble kjent at halvparten av de som fikk tilbud om å bli koronavaksinert i Nordre Aker nå takket nei fordi de skulle på påskeferie. Etter dette vanvittige året, var oppsiktsvekkende mange villige til å si fra seg sin plass i vaksinekøen for å dra på hytta. Medieoppslagene fikk imidlertid noen av dem til å tenke seg om en gang til. Etterpå har flere ringt tilbake og meddelt at de kommer hjem fra hytta for å få vaksinen likevel, opplyser vaksinesenteret i bydelen.

Én måte å se dette på, er at hytta og hva den representerer, betyr svært mye for nordmenn. Hyttetradisjonen er også av det som bringes videre i yngre generasjoner. Tross permitteringer og lag på lag av mørke skyer i horisonten, har hytteprisene gjort et nytt hopp gjennom koronaåret. Mange har fortsatt råd til å prioritere fritidsbolig høyt.

For stadig flere er imidlertid påskens hyttekos på sosiale medier en vond påminnelse om sosial eller økonomisk utenforskap.

Statistisk Sentralbyrå konstaterte i fjor at inntektsforskjellene i Norge øker betydelig mer enn offisiell statistikk viser. Dette fordi statistikken bare tar med inntekt som er ført i de personlige skattemeldingene, mens eiere av selskap blant annet har hatt insentiver til å ta ut mindre aksjeutbytte etter at utbytteskatt ble innført i 2006. Statistikerne mener inntektsulikheten i årene deretter reelt sett har vært mellom 26 og 65 prosent høyere enn den offisielle statistikken viser. Og alle prognoser tilsier at det er flest av de som var mest utsatt i utgangspunktet, som nå er og blir hardest rammet av koronaledigheten.

Alle hadde fortjent noen hyttedager nå. Rolige stunder i andre rammer enn koronahverdagen, med brettspill, basing i snøen og samling rundt bålet. Det er vel unnt etter lang dugnad som røyner på.

Men vi har vært flinke. Avinors tall viser at de aller fleste har fulgt oppfordringen om å ikke reise utenlands i påskefridagene. Så langt er det ikke noe som tilsier at myndighetenes koronapåskevettregler har gått oss hus forbi heller. Likevel sier all erfaring at smitten øker i ferier. Derfor gjelder det å ikke slappe av på smittevernet, selv om vi nå kobler ut noen dager. Alle ønskes en riktig god påske.

Kommentarer til denne saken