Statsråden varsler at han vil satse flere millioner kroner på innenlandsfiske.

Gjedde – Her er det store ubrukte ressurser og muligheter som kan skape et betydelig antall nye arbeidsplasser, sier han.

Riis-Johansen viser til at sjøfiske og laksefiske er blitt store suksesser, og at rorbuturisme i løpet av få år er blitt en helt ny næring med 1.000 bedrifter og tre milliarder kroner i omsetning.

– Den samme oppturen kan også innlandet få dersom mulighetene utnyttes, håper statsråden.

Det grønne gullet

Riis-Johansen varsler at han vil bidra med fire millioner kroner til nye innlandsfiskeprosjekter med oppstart i 2008. Den konkrete målsettingen er å bidra til utviklingen av 150 eksisterende og nye fisketurismebedrifter, ifølge landbruks- og matdepartementets hjemmeside.

I Østfold skal det satses på gjedde som nå omtales som det «grønne gullet». I år har det vært en suksess for de 13 utleierne av gjeddefiske i Haldenvassdraget. Tyske og nederlandske gjeddefiskere har sørget for fulle hytter i hele sommer.

Utviklingsmuligheter

I Midt-Norge satses det på sjøfiske, laksefiske og jakt for å trekke turister. Det grunneierbaserte selskapt Din Tur har nådd en årlig omsetning på 50 millioner kroner. I 2008-sesongen tar selskapet sikte på å tilby egen innlandsfiskekatalog med om lag 40 bedrifter som skal øke til 150 i løpet av tre år.

I Hemsedal i Buskerud forsøker man seg blant annet med guidet fluefiske etter stor ørret i elva Hemsila. I høst var Riis-Johansen på tur i området og fikk da prøve en annen attraksjon i den samme elva, nemlig ørretsafari.

Ørretfiske hadde i sommer en omsetning på nesten 300.000 kroner.

Riis-Johansen håper at både de som er i gang og de som har planer om å starte opp, kommer med gode søknader slik at de kan få støtte. (ANB-NTB)