Gå til sidens hovedinnhold

Knusende terapi

Artikkelen er over 12 år gammel

Ivar Øversveen (28) fra Snertingdal er en av landets høyest graderte Kung Fu-utøvere. Han ser på treningen som glimrende terapi.

Øversveen har drevet med kampsporten siden han var sju år og ble Norges yngste med svart belte allerede som 11-åring. Per i dag er han den i Norge med høyest gradering under Master og grunnlegger Do Van Tach fra Vietnam, som driver Oslo Kung Fu-klubb.

Øversveen har i en alder av bare 28 år altså rukket å bli en av Norges beste utøvere. Han har nettopp gradert seg til svart belte, femte dan. Det sier kanskje ikke «menigmann» så mye.

- Gradering er en eksamen hvor en utøver skal vise teknikker som slag, spark, selvforsvar og for eksempel knusing av steinplater, forklarer snertingdølen.

Beltegradene går fra hvitt belte, som er nybegynner, videre til gult, oransje, grønt, blått, brunt 1 og brunt 2, før man til slutt oppnår svart belte. Deretter graderer men seg til første dan og så videre. Det må gå et visst antall år mellom graderingene til hver enkelt dan etter oppnådd svart belte.

- Jeg har like mye iver og glede av denne idretten, på hver eneste trening selv etter 21 år, sier Øversveen, som driver Kung Fu-klubben på Gjøvik.

PDF-avisen