EU-støtte til hjemfallsretten

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

EU-kommisjonen støtter deler av kampen for å beholde kontrollen med private kraftverk, den såkalte hjemfallsretten.

DEL

Hjemfallsretten er sentral for mange kommuner i Oppland og Hedmark og mange kommuner og de to fylkeskommunene i innlandet kan miste store inntekter dersom hjemfallsretten forsvinner.

- Ikke diskriminerende

Aftenposten skriver om saken i dag og der hevdes det at Norge får støtte på flere viktige punkt.

Blant annet støtter ikke EU-kommisjonen ESA i at dagens hjemfallsrett er diskriminerende. Det er nettopp EFTAs overvåkingsorgan ESA som har anlagt sak mot Norge. Partene skal møtes i mars og som et ledd i domstolbehandlingen er EU-kommisjonen bedt om å komme med sine vurderinger.

Også Polen støtter Norge i denne saken. Men det er fortsatt mange som skal komme med innspill. Dette gjleder både EU-land, kommisjonen og EFTA-landene.

Umulig med salg

ESA mener Norge kan ha en hjemfallsordning, men at den da også må omfattede det offentlige. Det vil si de kommunale kraftverkene. Hjemfallsordningen i dag gjør det nesten umulig å selge kraftverk i Norge til private fordi de mister konsesjonen etter 60 år.

- I sine kommentarer gir EU-kommisjonen Norge støtte i vurderingene om at offentlig eierskap i seg selv er et legitimt hensyn som kan forsvare hjemfallsretten. EU støtter heller ikke ESA i at det her er snakk om en ordning som diskriminerer, ifølge flere kilder Aftenposten har snakket med.

Artikkeltags