Gå til sidens hovedinnhold

Innlandet har Norges beste tannhelse

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nasjonale tall viser at barn og unge i Innlandet mellom 0 og 18 år har færrest hull i tennene. Arbeiderpartiet og Senterpartiet ønsker å bygge videre på den langsiktige jobben gamle Hedmark og Oppland fylkeskommuner har stått for i arbeidet med å sikre innlendinger en god tannhelse. Høyre og Vegard Riseng sin kritikk av vår politikk og intensjon om å videreføre arbeidet får stå for hans regning.

For Ap og Sp er det viktig med et desentralisert tannhelsetilbud. Høyre kaller det en bløff, men vi står inne for et hovedprinsipp om tannklinikker i alle kommuner. Vi har i dag 41 tannklinikker med dyktige ansatte som yter et godt tjenestetilbud til innbyggerne i hele fylket. I et møte i utvalg for utdanning 27. januar, var det spørsmål om å legge ut en sak på høring om å redusere disse til 27 tannklinikker. Det var forslag om å legge ned tannklinikker i over 10 kommuner.

Det er en bløff å legge ut noe på høring som man ikke kan stå inne for. Ap og Sp kan ikke stå inne for en slik «massenedleggelse». Derfor valgte vi å ikke sende ut dette forslaget på høring, men det gjorde derimot Høyre og Riseng. Er angrepet på Ap og Sp et forsøk på å rette fokus på noe annet enn deres eget sentraliseringsgrep? Høyre får svare for sin politikk, slik vi gjør for vår i dette leserinnlegget.

Fylkeskommunedirektøren peker på noen utfordringer vi har innen tannhelsesektoren: Stor turnover blant tannleger, problemer med å rekruttere kompetanse, små fagmiljøer enkelte steder. Dette er utfordringer vi må ta tak i. Ap og Sp har derfor bedt om en tiltaksplan for rekruttering av tannleger. Vi tror ikke svaret på utfordringene er sentralisering, men målretta tiltak for å forbedre tannhelsetjenesten på andre måter. Vi tror på tiltak for rekruttering, fleksible løsninger og ambulerende tiltak lokalt. Vårt overordnede mål er kvalitativt gode tjenester nært folk. Prosessen framover vil vise hva som er økonomisk og praktisk mulig, men vi slår ring rundt et desentralisert tannhelsetilbud.

Kommentarer til denne saken