Innlandet fylkesting besto, men regjering og storting stryker

Av
DEL

MeningerOpp gjennom historien har innlandet vært litt bakpå når det har kommet til viktige beslutninger for land og folk. Men på noen områder har det samme innland gått foran; eksempelvis ved å innsette landets første kvinnelige prest og siden den første kvinnelige biskop.

Den 17. juni fattet det nye Innlandet fylkestinget viktig og fredsfremmende vedtak: Innlandet fylke skal ikke kjøpe varer eller tjenester fra land som okkuperer andre folk eller land. Internasjonal lovgivning har soleklare bestemmelser om hva en okkupant ikke har lov til å foreta seg i områder den okkuperer. Men, noen land agerer som om de ikke vet det. Israel er i dag det tydeligste eksempel på dette.

Svært sørgelig er det da at Norge, med et (etterhvert frynsete) rykte som fredsnasjon, ikke evner å stå opp mot denne uretten! Ikke engang et forsiktig forslag i Stortinget nylig om merking av varer fra okkuperte områder, fikk medhold blant våre parlamentarikere. Slikt er mer enn flaut, det er rett og slett skammelig! Men dessverre i tråd med linjen den sittende regjering følger.

En velger å blinde igjen øynene for de åpenbare og svært langvarige brudd på menneskerettighetene som staten Israel er skyldig i. Heller ikke NRK, som statskanal og vanligvis etterrettelig nyhetsformidler, ser det som noen oppgave å fokusere på den skrikende uretten og fornedrelsen det palestinske folk daglig lever under. Fiskerne utenfor Gazas smale, og av Israel svært innskrenkede kyst, beskytes uopphørlig. Nettopp derfor har det kanskje ikke nyhetens interesse?

Et samlet norsk bispekollegium appellerte i vår den norske regjering om å bruke alle sine diplomatiske og politiske kanaler for å stanse den israelske regjeringens annekteringsplaner for Vestbredden og Jordan-dalen. En plan som meldes iverksatt fra dette månedsskifte og som fullstendig punkterer fredsmulighetene om den ikke stanses. EU, Frankrike og i sterk grad Irland med flere europeiske nasjoner, står opp mot denne annekteringen, som er en oppfølging av Trump-administrasjonens «fredsplan» og et galemanns-prosjekt som vil sette Vestbredd-palestinerne i samme innestengte og håpløse situasjon som palestinerne i verdens største utendørs fengsel, Gaza.

Erna Solbergs regjering låner neppe øre til en såpass sterk appellant heller. Verden kan absolutt ikke regne med «fredsnasjonen Norge» før tidligst neste høst.

Men lokale og regionale politiske fora kan ta, og tar, gode grep for å rette opp et dårlig rykte. Videre kan vi alle som enkeltindivider og butikk-kunder bidra til å lempe noe på den meningsløse undertrykkelsen våre palestinske venner i Khan Younis og Palestina for øvrig lever under ved IKKE å handle frukt, grønnsaker og poteter fra okkupantmakten Israel.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags