Tirsdag kveld opplyser Gjøvik kommune på sine Facebooksider at Viltnemda har vedtatt ekstraordinær båndtvang for hunder fra og med søndag 22. januar.

Kommunen skriver at mye snø gjør det vanskelig å være rådyr, og at det gjør at dyrene blir liggende sultne og slitne rundt omkring skiløypene i kommunen.

– Det gjør at det er viktig at hundene holdes i bånd eller er forsvarlig inngjerdet, uavhengig av hvor lydig hunden er, skriver kommunen.

Avliver mange rådyr

Leder Lars Slåttsveen i Viltnemda i Gjøvik sier varigheten på den ekstraordinære båndtvangen kommer an på været og hvordan det utvikler seg fremover.

– Spesielt i høyden. De som kjører skiløyper i øvre del av Vardal og Snertingdalen melder om mye dyr. De går jo der det er lettest å gå, sier han til OA.

Nå for tiden avlives det mange rådyr av Viltnemda. Ifølge Slåttsveen finner de igjen rådyr stort sett hver eneste dag som er helt utslitte.

– De tåler ikke mye stress for å si det sånn. Da bør en ikke utsette de for ekstra plager, og derfor er det greit å ha kontroll på hundene, sier han.

Vær ekstra oppmerksom langs veien

Senest tirsdag var Viltnemda ute og avlivet et rådyr ved Glæstadroa. Rådyret ble observert tidligere tirsdag ettermiddag, og da ble det sett at dyret ikke var i form.

Målet er ifølge Slåttsveen at den ekstraordinære båndtvangen varer kortest mulig, men at man rett og slett bare må se det an.

Han vil også oppfordre folk til å kjøre litt forsiktig, da mange dyr trekker ned mot veiene.

– Det har trukket ned mye elg nå på grunn av snøforholdene, og det er mange dyr rundt riksvei 4 og E6. Samme på Kapphøgda, der er det fryktelige mange overganger og det ligger elg ved veien. Folk må være litt oppmerksomme på det, sier han.