Ungdom bytter sex mot gaver, klær og reiser

Av
DEL
<div id='netboard-1'> <script> googletag.cmd.push(function() { googletag.display('netboard-1'); }); </script> </div>

SUPERTILBUD: Alt digitalt innhold i OA til kun 5 kroner for 5 uker!

Enkelte ungdomsmiljøer i Oslo syns det er ok å bruke sex som kapital for å oppnå ikke-seksuelle goder. Hjelpeapparatet kan for lite og tar ikke opp temaet. 

Det er blant observasjonene i en rapport der Pro Sentret har kartlagt kunnskapen hos hjelpeapparatet i Oslo om ungdoms bruk av sex som byttemiddel.

– Unge som bytter, mottar blant annet penger, gaver, ting, mat, klær, overnatting, reiser og opplevelser mot sex. Noen bytter også sex mot voksenkontakt, tilhørighet, nærhet eller innpass i miljøer, sier Ulla Bjørndahl, som har skrevet en av to rapporter som lanseres fredag.

«Sex som kapital» handler om kunnskapen i hjelpeapparatet, og «Mistanker og magefølelse» handler om enslige, mindreårige asylsøkere. Sistnevnte er en særlig sårbargruppe. Ansatte i hjelpeapparatet mistenker at disse ungdommene har erfaring med salg og bytte av seksuelle tjenester både i migrasjonsprosessen og etter ankomst til Norge.

Bjørndahl understreker at holdningene til at sexbytte ikke er prostitusjon og villigheten til å benytte sex ikke er utbredt, men vanlig i noen miljøer.

En konklusjon i rapporten er at det skorter på kunnskap om unge og bytte av sex og at det ikke jobbes systematisk med temaet.

(©NTB)

Artikkeltags