De smilte om kapp med sola på Beitostølen onsdag denne uka, Gjøviks to landslagsløpere i langrenn.

Mathilde Myhrvold (23) fordi hun gledet seg til å få skirenn igjen. Og sesongdebuten er som vanlig Beitosprinten, selv om fredagens sprintrenn bokstavelig talt ble tatt av vinden.

Det samme gjør Ingvild Flugstad Østberg (31), selv om hun drøyer ei uke til. Verdenscupåpningen i Ruka blir hennes første skirenn på over halvannet år.

– Mathilde er nok et sikrere OL-kort enn meg akkurat nå, sier Ingvild – tilbake på Beitostølen nøyaktig to år etter at hun fortalte hele Ski-Norge at hun hadde fått startnekt.

Hun innfridde ikke alle kravene til helseattest. Det gjør hun nå – og gjør et etterlengtet comeback i Ruka.

Litt feil klubb

– Det er mye godt å si om Mathilde, både som person og skiløper. Om det er noe jeg skal sette fingeren på, må det være klubben hun går for. Den er litt feil, spøker Ingvild.

Selv har hun representert Gjøvik Skiklubb, mens Mathilde hele veien har gått for Vind IL.

Men begge er de stolte av å representere Gjøvik by.

– Det er jo dritkult da, at vi er to fra byen på elitelandslaget. Mathilde er dessuten ei kjempeålreit jente å være med, og jeg har inntrykk av at hun trives godt på laget.

Ingvild sier det ut fra hun har hørt fra andre, for de har faktisk ikke møtt hverandre siden elitelaget ble tatt ut.

Raskest på laget

Ingvild har kjørt sitt helt eget løp for å bli startklar igjen. Det er hun nå.

– Du må nok vente lenger enn ei uke for å se hvor fort jeg kan gå. Men jeg skal i alle fall gå et skirenn, og det blir riktig så spennende, innrømmer Ingvild.

Hun synes det er veldig positivt at det kommer litt ungdommelig mot inn på elitelaget, og ikke minst at Mathilde bringer med seg en helt spesiell egenskap.

– Det går rykter om at hun er den raskeste på laget, og hun er et hakk bedre i skøyting enn i klassisk. Da passer det jo bra at det er skøytesprint i OL. Jeg tror Mathilde har en god sjanse til å komme på OL-laget, hvis hun stoler på det hun kan.

Ingvild håper inderlig at Mathilde klarer det.

– Jeg begynner jo å bli litt gammal uansett, så det er veldig bra at det kommer noen andre fra Gjøvik. Uansett er hun et sikrere OL-kort enn meg akkurat nå.

Ett av forbildene

Mathilde innrømmer at OL har vært i tankene.

– Jeg har tenkt at det kanskje er for tidlig for meg, men at jeg likevel kan være i posisjon til å komme på laget. Det er mange gode å konkurrere mot.

Grunnlaget er i alle fall lagt gjennom gode forberedelser, deriblant to høydeopphold i Italia.

– Bortsett fra en forkjølelse i starten av den første samlingen, har alt gått etter planen.

Hun synes det er veldig hyggelig at Ingvild er tilbake.

– Det har liksom manglet noe uten Ingvild på samlingene. Hun har vært ett av forbildene mine i mange år.

Som debutant på elitelaget synes Mathilde hun har sklidd fint inn i miljøet.

– Har du vært igjennom noen «opptakskrav» også?

– Nei, de har vært snille med meg der, sier hun.

– Hva er forskjellen fra rekruttlandslaget, som du var på forrige sesong?

– Her er jo de aller beste samlet. Og så er det mer oppmerksomhet fra medier, vi må gjøre flere oppdrag til sponsorer. Kort sagt; vi må gi mer tilbake.

Falla stiller ikke

Mathilde har på mange måter gått den samme veien som Ingvild, gjennom å satse mest på sprint i starten av seniorkarrieren.

Hun har ikke så lyst til si så mye om debatten rundt spiseforstyrrelser og slankepress i langrennssporten.

– Det er bra det er blitt enda mer fokus på dette temaet, men nå konsentrerer jeg meg om sesongåpningen, sier Mathilde.

Med Maiken Caspersen Falla forkjølet var Mathilde en av de største favorittene - om fredagens sprint hadde vært arrangert.

– Det er kjedelig at hun ble sjuk, sier Mathilde, som kommer til å gå ett av distanserennene lørdag eller søndag. Hvilket har hun ikke helt bestemt seg for.

Sprintøvelsene fredag ble avlyst på grunn av vind, men Beitosprinten fortsetter med 10 og 15 kilometer klassisk lørdag og 10 og 15 kilometer skøyting søndag – om forholdene tillater det.