31-åringen fra Gjøvik gikk sitt siste skirenn under verdenscupstafetten i Lahti 1. mars 2020. Etterpå har hun trøblet med skader og manglende helseattest for å starte konkurranser. Kroppen hennes har ikke vært sterk nok til det.

Torsdag var hun tilbake blant verdenseliten på trening i flott vintervær i finske Ruka.

Østberg var frisk og opplagt og i strålende humør. Hun skynder seg langsomt tilbake og står over fredagens sprint.

Lørdag er hun på startstrek på 10-kilometeren i klassisk. Etter planen går hun heller ikke søndagens like lange jaktstart i fri teknikk.

– Deilig! Det er godt å være tilbake. Jeg er først og fremst glad. Det er godt å kjenne på følelsen på om jeg husker hvordan det er å være her. Ruka ligner veldig på slik det har vært i alle år. Det er ikke så mye som har forandret seg, sa Østberg i pressesonen etter endt formiddagsøkt.

Velkommen

Hun sier at det mange som har stanset henne og ønsket henne velkommen tilbake i skisporet etter den lange pausen. De synes det er kult å se henne med ski på beina igjen.

– Det setter jeg veldig pris på.

Selv er hun usikker på hvordan det vil gå.

– Jeg kjenner på at det er lenge siden jeg har gått skirenn, og forberedelsene har ikke vært optimale. Det er litt vanskelig å si hva jeg forventer av meg av selv av resultat. Det kan gå litt alle veier. Jeg trenger nok noen skirenn før jeg kan si noe mer sikkert.

– Du har kanskje tatt noen tester for deg selv?

– Både ja og nei. Jeg kunne nok hatt mer spesifikk konkurransetrening enn det jeg har hatt. Det har ikke vært mye av det. Jeg har trent bra, men det egne giret man skal ha på skirenn, det har jeg manglet. De få gangene jeg har forsøkt å gå på litt, har jeg følt meg i verdens dårligste form. Jeg håper at det føles litt bedre enn det.

Pratet mye

Østberg har naturlig nok pratet mye med Therese Johaug foran comebacket. Sistnevnte vet mye om hvordan dette fungerer. Hun var selv utestengt på grunn av brudd på dopingreglene i en lang periode, og gjorde også comeback internasjonalt i nettopp Ruka i november 2018.

– Jeg har snakket mye med Therese om hvordan det er å komme tilbake etter en pause. Vi har snakket at jeg skal senke skuldrene og nyte at jeg er tilbake, selv om det er en enkel ting å si.

Johaug tror Østberg kan gjøre det bra.

– Jeg tror hun kan gå fort. Hun må ha fokus på seg selv og det hun skal gjøre, og hun må ikke ha for høye forventninger. Det tror jeg heller ikke hun har. Ingvild er så rutinert og har vært i gamet lenge, og dette kommer hun til å takle veldig bra. Hun skal bare gjøre det hun gjør på trening hver dag. Prøve å gå fort på ski. Det er ikke noe hokus pokus. Hun skal bare gjøre det beste ut av det.