I sprengkulda i den gamle lysløypa rundt Vind stadioen merket Gjøvik-stjernen, som gikk for en VM-billett, ikke annet enn å ta igjen løpere foran seg.

– Jeg klarer ikke å bevege munnen. Jeg er litt hvit i kjakene, har jeg hørt, sa Østberg til NRK rett etter målgang.

Kjempeetappe

Ingvild Flugstad Østberg gikk imidlertid en enorm etappe for Gjøvik skiklubb. Etter første veksling startet Gjøvik-jenta over 40 sekunder bak lederen Tromsø. Etter 5 kilometer var hele forspranget innhentet, og hun kunne konstatere en etappetid hele 20 sekunder raskere enn nest raskeste Margrethe Bergane for Konnerud.

Flugstad Østberg vekslet likt med bronsevinneren Tromsø, og sendte sin kusine, Andrine Fuglerud Flugstad ut på siste etappe. Hun fikk det imidlertid noe tøffere, og ble raskt innhentet av Kjelsås sisteetappeløper Sigrid Leseth Føyen og Konneruds Tiril Liverud Knudsen.

Vind IL fikk det også tøft i løypene i dag. Av ukjente årsaker stilte ikke deres fremste løper, Mathilde Skjærdalen Myhrvold, til start.

Tåka og kulda lettet - akkurat i tide

Rim og frost i ansiktet

Rett etterpå fikk hun beskjed av reporteren om å gå inn og varme seg. Kinnene var hvite og hun hadde rim og frost i hele ansiktet.

– Kinnene mine ser ikke bra ut? Nei, ups. Da får jeg gjøre det, sier Østberg.

Etter at 29-åringen hadde fått varmet seg, tok NRK en ny prat med Østberg.

– Folk så rart på meg. De begynte å si at jeg var veldig hvit i kinnene, og «Du må komme deg inn». Da tenkte jeg «Oi, det var voldsomt», sier hun ifølge VG til statskanalen.

På grunn av sprengkulden i Gjøvik måtte lørdagens konkurranser avlyses.

Kjempeetappe

Sigrid Leseth Føyen leverte en kjempeetappe og sikret Kjelsås' 1.-lag NM-gull på stafetten over 3x5 kilometer på Gjøvik søndag.

Tromsø Skiklubb ledet etter siste veksling, men bakfra jaktet både Føyen for Kjelsås og Tiril Liverud Knudsen for Konnerud på Tromsøs Tone Elise Pedersen. Hun ble tatt igjen med 2,5 kilometer igjen.

Deretter var Føyen best og sikret seier til Kjelsås, som i tillegg til Føyen hadde Runa Nykkelmo Ulvang og Nora Sannes på laget.

Ingvild Flugstad Østberg gikk andre etappe for Gjøvik på hjemmebane. Hun kom i gang 47 sekunder bak teten, men gikk en superetappe og hentet inn hele forspranget.

- En knallsterk søknad til VM, het det på OAs nettside da hun innhentet løper etter løper.

Ingvild med kjempeetappe – Ble tøft for kusinen Andrine

Bikkjekaldt

På grunn av temperaturen spøkte det rundt hvorvidt stafettene i det hele tatt kunne avholdes.

Klokken 10.00 gjorde juryen en ny temperaturmåling. Kravet for start var en temperatur høyere enn 18 minusgrader. Den siste målingen kunne konstatere 17,9 minusgrader, og dermed var marginene akkurat på arrangørens side.

Tåka har ligget tett på Vind Idrettsplass i dag, og i utgangspunktet skal herrenes stafett gå av stabelen klokken 13.30. Dersom tåka letter i løpet av den nærmeste tiden kan temperaturen synke. I så fall kan det skape utfordringer med tanke på herrenes ren.