Gå til sidens hovedinnhold

Ingvild er tatt ut til Tour de Ski: – Jeg tror hun kunne gått skirenn allerede for et par helger siden

Artikkelen er over 1 år gammel

Ingvild Flugstad Østbergs langrennspause går mot slutten. Mandag ble hun tatt ut til Tour de Ski, som starter 28. desember.

Mandag ettermiddag kom gladnyheten om at Ingvild Flugstad Østberg er friskmeldt til Tour de Ski og er med i den norske troppen.

Forrige sesongs vinner av Tour de Ski har tidligere hatt startnekt i verdenscupen ettersom hun ikke oppfylte kravene til Norges skiforbunds helseattest. Nå er Østberg endelig friskmeldt og med i Tour de Ski-troppen.

Det ble klart da kvinne- og herretroppen til Tour de Ski ble offentliggjort mandag ettermiddag. Østberg oppfyller helsekravene og får dermed sjansen til å forsvare seieren fra Tour de Ski forrige sesong.

– Jeg er veldig glad for å være tilbake på startstreken og sammen med gjengen på tur. Kanskje trenger jeg noen renn for å komme i gang og kjenne på hvordan dette fungerer, så får resultatene bli det de blir. Det viktigste nå blir å kjenne på gleden av å være på start igjen, og deretter ta det steg for steg, sier Østberg selv.

Grugleder seg

– Hun grugleder seg litt og er usikker på formen. Det kan jo slå begge veier når det er så lenge siden hun har vært med i verdenscupen, sier landslagstrener Ole Morten Iversen til NTB.

– Er hun rustet til å tåle så mange løp på kort tid, etter så lang tid ute?

– Sju renn på ni dager er ikke det jeg hadde ønsket, men vi får vurdere underveis hvordan hun føler seg. Vi tenkte at vi ikke skulle vente helt til januar for å ha med Ingvild, så da er Tour de Ski første mulighet. Det er en lang sesong etterpå også, som vi må tenke på.

Medisinsk ansvarlig Øystein Andersen forteller følgende i en pressemelding :

– Ut fra en totalvurdering er det helsemessig forsvarlig at Ingvild starter i Tour de Ski, og det vil bli gjort vurderinger underveis.

Kan hevde seg

NRK-kommentatorene Jann Post og Torgeir Bjørn er glad for at Ingvild Flugstad Østberg skal gå Tour de Ski. Post har god tro på at 29-åringen kan hevde seg.

– Jeg tror Therese Johaug kommer til å være suveren. Heidi Weng er bak der og en som peker seg fram. Og Ingvild kan fort være med å kjempe om en pallplass, sier Jann Post, før han kjapt presiserer:

– Det er ikke noe krav, for jeg må se henne først. Men som hun var i høst og formen hennes på trening, da er hun der oppe, bak Therese, og kjemper om pallen sammenlagt.

Gode Lenzerheide-minner

Post minner om at Østberg har gode minner fra Lenzerheide, der touren innledes førstkommende lørdag med 10 kilometer fellesstart. I touren i 2017/18 var 29-åringen best i sprintprologen, og hun vant både den klassiske 10-kilometeren og skøytejaktstarten.

– Hun trives bra i høyden og i Lenzerheide, så hun kan fort få en mental boost over å være tilbake der. Og nå er ikke Frida Karlsson med heller …

Også NRK-kollega og kommentator Torgeir Bjørn gleder seg over at Østberg endelig er tilbake.

– Vi har savnet henne den siste tiden. Vi får håpe at de medisinske vurderingene er riktige. Tour de Ski er en tøff belastning med sju konkurranser på ni dager. Derfor blir det viktig å lytte til kroppen underveis i touren også, sier han.

Ikke for tidlig

Tidligere langrennsutøver og nåværende TV 2-ekspert Petter Soleng Skinstad, også fra Gjøvik, mener Østberg kunne gått skirenn for et par helger siden.

– Jeg synes ikke det er for tidlig i det hele tatt, og tror Ingvild kunne gått skirenn allerede for et par helger siden. Det at hun attpåtil tas ut til en krevende tour forteller meg at hun er klar, og vel så det, for dette er ikke som et enkeltrenn, sier han.

– Jeg tror målsettingen må bli til underveis. Førsteprioritet må være å komme i gang med skirenn, og så får et eventuelt resultatmål komme som en konsekvens av de første konkurransedagene, avslutter TV 2-eksperten.

Johaug med igjen

Med seg i troppen får hun blant andre Therese Johaug, som sto over touren forrige vinter for å forberede seg til VM i Seefeld. Johaug har vært fullstendig dominerende denne sesongen og må sies å være favoritten til å vinne sammenlagt.

I herretroppen er det ingen store overraskelser. Johannes Høsflot Klæbo er med for annen gang og vil forsøke å forsvare tour-tittelen fra forrige sesong, etter oppkjøring hjemme i Trøndelag.

Dette er kvinnene som skal representere Norge i Tour de Ski: Therese Johaug, Heidi Weng, Maiken Caspersen Falla, Ingvild Flugstad Østberg, Ragnhild Haga, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Lotta Udnes Weng, Tiril Udnes Weng, Kari Øyre Slind, Anne Kjersti Kalvå.

Dette er herrene som skal representere Norge i Tour de Ski: Johannes Høsflot Klæbo, Didrik Tønseth, Emil Iversen, Sjur Røthe, Hans Christer Holund, Simen Hegstad Krüger, Pål Golberg, Martin Løwstrøm Nyenget, Sindre Bjørnestad Skar, Erik Valnes.

Kommentarer til denne saken