Gå til sidens hovedinnhold

Ingen stemte på Miljøpartiet de grønne i Torpa

oa mener

Ingen stemte på Miljøpartiet de grønne i Torpa valgkrets. Sett under ett ble det avgitt 39 stemmer til MDG i Nordre Land. Det var én mer enn langt mindre omtalte Demokratene fikk i kommunen, og ga MDG en oppslutning på nettopp én prosent.

I Oppland var det særlig i Lillehammer mange ga sin stemme til MDG, der partiet oppnådde 4,9 prosent og sikret seg 804 av totalt 2289 MDG-stemmer i valgdistriktet. I Gjøvik stemte 2,7 prosent på miljøpartiet, hvorav tre stemmer fra Snertingdal. I Vestre Toten fikk MDG 1,7 prosent oppslutning, under halvparten av Rødt og ett tidel bak Kristelig Folkeparti.

Tallene bekrefter på mikronivå en del av MDGs problem; partiet har ikke så stor appell utenfor byer av en viss størrelse. Det er kanskje andre saker som står høyere på agendaen i Torpa enn i Oslo. På den annen side bor det flere i Oslo enn i Torpa. I Oslo har MDG sittet i posisjon lenge, og utmerket seg med politikk som merkes i hverdagen for nyhetsredaksjoner i hovedstaden.

FNs klimarapport blåste alle andre temaer av banen midt i valgkampen. Klimarapporten understrekte alvoret i og betydningen av et taktskifte i klimapolitikken. Det burde gi MDG fordelen av hjemmebane. Overraskelsen var stor da skolevalget viste at partiet faktisk appellerte til færre elever enn for fire år siden. Stortingsvalget ga MDGs beste resultat noensinne, men partiet manglet fortsatt litt i overkant av 1500 stemmer for å nå den magiske sperregrensa. Om så hadde vært tilfelle, ville det gitt uttelling som fort kunne virket inn på utjevningsmandatet i Oppland, som altså gikk til Carl I. Hagen.

Om MDG ikke nådde målet, kunne de øvrige «klimapartiene» SV og V notere framgang. Det kan jo være slik at velgere som er opptatt av klima, mener andre har en bedre politikk enn MDG.

Politikk og valgkamp handler selvsagt mye om strategi. I evalueringen bør MDG blant annet vurdere om de framsto for ekstreme ved å nekte samarbeid med noe parti som ikke på dagen vil avslutte leting etter olje og gass. Med et slikt ultimatum plasserte partiet seg selv effektivt på utsiden av rommet der de reelle politiske forhandlingene faktisk skjer.

Kommentarer til denne saken