Gå til sidens hovedinnhold

Ingen er fri før alle er fri

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Denne kjølige novemberuka markerer palestinerne enda et år med okkupasjon, ufrihet og undertrykkelse. Den 72 år lange konflikten er blant verdenshistoriens mest langvarige og kompliserte konflikter, og aktualiserer Arnulf Øverlands verselinjer: «Du må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer dig selv» ved å portrettere verdenssamfunnets handlingslammelse.

Lista over mennesker som, gjennom de 72 årene, har fått sine hjem jevnet med jorda, blitt fengslet uten dom, drept eller hardt rammet av Israels ulovlige okkupasjon er mattende lang. Det samme kan sies om lista over Israels brudd på menneskerettigheter, folkeretten og internasjonal rett. Det finnes ingen andre land i verden som har krenket internasjonal rett så mange ganger - uten – å få noen form for sanksjoner som Israel. Forstå det den som kan, fordi jeg klarer virkelig ikke å fatte det.

Når konflikten nå entrer sitt 73. år, er det ekstremt viktig at vi ikke normaliserer og hverdagsliggjør den ulovlige okkupasjonen. For når hverken verdenssamfunnet eller FrP- og Høyre-regjeringen evner å sette ned foten for grove menneskerettighetsbrudd, må vi igjen være de som hever stemmen mot undertrykkelse og ufrihet. Dette til tross for at det finnes sterke stemmer i samfunnet som vil at vi skal tie, som tjener på at mediene ikke viser israelske myndigheters sanne ansikt og som lever etter mottoet «det du ikke veit har du ikke vondt av».

Nå er det på tide å si, en gang for alle, at nok er nok. 72 år med ulovlig okkupasjon er nok. Den ulovlige blokaden av Gaza må oppheves, den ulovlige muren på Vestbredden må rives og de ulovlige bosettingene på Vestbredden må flyttes. Bare ved å respektere internasjonale lover kan vi få en fredsløsning.

Palestinerne har fått huden full av festtaler uten mening og handling. Nå er det på tide å ansvarliggjøre de ansvarlige, og gjøre handling ut av ordene vi har brukt de siste 72 årene.

Kommentarer til denne saken