Endelig kan temakvelden som var planlagt høsten 2020 gjennomføres. Og det er ikke mindre grunn til å samles om tema nå. Arrangørene håper du kommer og viser at du vil være med å forebygge selvmord! Fortsatt ledige billetter, og du kan også møte opp i døra. Her er det plass til alle som ønsker å vise at dette står vi sammen om.

De som står bak dette arrangementet er Alternativ Jul Gjøvik, Blåkors Kampen Kafè, Diakonene i Gjøvik, Frelsesarmeen Gjøvik, Globus Kafé, Kirkens Bymisjon i Innlandet, KFUK-KFUM Gjøvik og Marita Gjøvik. Sammen ønsker de å bidra til åpenhet rundt et tema som berører mange av de de er i kontakt med på ulike måter. De mener det er viktig å skape arenaer for å snakke og tenke forebyggende, slik at vi sammen kan skape muligheter som gir folk lyst til å leve!

Sammen med Else Kåss Furuseth, Jon Schultz fra organisasjonen LEVE, musiker Frikk Gjeilo og sykehusprest Ane Inger Bondahl Søberg inviterer de derfor til temakveld om forebygging av selvmord. Tidligere har de også samarbeidet om markeringen av Overdosedagen med Petter Uteligger i 2018, og FN-Dagen med Adil Khan i 2019.

Torsdag 22. september åpner dørene kl.18.00, og kl.19.00 starter temakvelden:

Else Kåss Furuseth står bak monologforestillingen Kondolerer, som hun har spilt på Nationaltheatret samt på turné over hele landet. Forestillingen gjengir en sann historie fra Elses liv da hun som 11-åring mistet moren og som 28-åring mistet broren. Begge to begikk selvmord. I januar 2018 hadde Nationaltheatret urpremiere på Else Kåss Furuseths oppfølger Gratulerer. I Gratulerer undersøker komiker Else Kåss Furuseth om det er mulig å være god nok akkurat som du er, selv om du er ganske ræva. Monologen er oppfølgeren til braksuksessen Kondolerer, en "komedie" om selvmord, en hyllest til livet etter å ha mistet mor og bror i selvmord. I Fjellhaven 22.september viser hun et utdrag fra sine forestillinger Kondolerer og Gratulerer. Det er mulig å stille spørsmål til Else etter arrangementet.

Jon Schultz forteller om hvordan det er å være pårørende av selvmord. Han er gift, tre sønner, jobber som advokat. Eldste sønn tok sitt eget liv brått og uventet 19 år gammel i 2011. Jon har vært nestleder i landstyret i LEVE i 6 år, medforfatter i bøker, sorggruppeleder i Fransiskushjelpen og sorggrupper for menn. Han er en av initiativtakerne til Pappanettverket - samlingsted for menn som har mistet barn i selvmord. Jon er særlig opptatt av gutter og unge menns livssituasjon og utfordringer med å finne sin plass i livet.

Ane Inger Bondahl Søberg er sykehusprest ved Sykehuset Innlandet avd. Gjøvik og Gjøvik DPS hvor hun har vært siden 2011. Før hun kom til Gjøvik var hun blant annet menighetsprest i Trøndelag, hvor hun opprinnelig kommer fra. I stipendiatperioden har hun jobbet med et PhD-prosjekt som tar for seg hvordan personer som har forsøk å ta livet sitt blir møtt når de kommer til sykehuset, og da spesielt hvordan samtalen om eksistensielle temaer blir ivaretatt. Hun vil fortelle noe om dette denne kvelden.

Frikk Gjeilo vil underholde. Han er låtskriver, lyriker og musiker. Dette er musikk rett fra hjertet, ufiltrert og ektefølt, med personlige refleksjoner om eksistens, drømmer og kjærlighet.

Temaet engasjerer oss alle, og vi ønsker å stå sammen for å synliggjøre dette på Gjøvik. Vi samarbeider også med LEVE Oppland som vil være tilsted med stand og ha informasjonsmateriale tilgjengelig.

Velkommen!

Arrangementet er støttet av Gjøvik Kommune, Totens Sparebank og CC Gjøvik