Hun har vokst opp i en velfungerende familie med god økonomi og et godt nabolag. Ingeborg Stensby hadde alle forutsetninger for å gjøre alt annet enn å falle utenfor. Likevel utviklet en eksperimentering til å bli et alvorlig misbruk som varte i nesten ti år.

– Da jeg var ti år begynte vi å smugrøyke. I ettertid har jeg tenkt at det kanskje var det som åpnet døren ut mot det som ikke var greit, sier Ingeborg i podkasten.

Alvorlig overdose

På ungdomsskolen begynte hun å eksperimentere med hasj, som så utviklet seg videre. Frem til starten av 20-årene hadde Ingeborg forsøkt og brukt hasj, heroin og amfetamin.

I 1993 fikk hun en så alvorlig overdose at legene holdt på å ringe foreldrene hennes for å si at datteren deres var død.

– Da jeg våknet dagen etter med slanger i alle bauger og kanter ble jeg kjempeskremt, sier Ingeborg.

Nå er hun 49 år og har vært rusfri i nesten 30 år. I denne episoden av podkasten kan du høre hele Ingeborgs historie, hvordan hun fikk det til å snu, og om det finnes tegn man kan se etter.

Beinsterk

Hvor sterk er egentlig den avhengigheten? lurer Marie Gram.

– Den er beinsterk. Nå er det 28 år siden jeg sluttet, og den dag i dag kan gamle minner dukke opp igjen, forteller Ingeborg.

Hun er likevel klar på at det absolutt ikke frister å ruse seg. Nå er avsmaken så stor at hun blir nesten dårlig av bare å se på en dokumentar om rus.

Her kan du høre de tidligere episodene i «Ærlig talt»: