Det er imponerende, velfortjent – og sant å si ganske rørende, at Maren Lundby fikk det meste til å stemme i VM-bakken i Oberstdorf torsdag.

Sportslig har det vært en sesong preget av problemer med et kne, uten pallplasseringer i verdenscup-renn for den regjerende OL- og verdensmesteren fra Bøverbru. De siste ukene har hun jobbet knallhardt med detaljene, og endelig satt det altså som det skulle under åpningsrennet i mesterskapet.

Det første verdensmesterskapet der kvinner og menn er likestilt konkurransemessig også i hoppbakken. Maren Lundby skal ha sin del av æren for at kvinnene nå får konkurrere i stor bakke.

Hoppdronningen fra Toten har gjennom mange år tilbakevist den slitesterke forestillingen hos de høyere herrer i internasjonale styrerom om at kvinner ikke er gode nok til å takle stor bakke. Hennes sportslige resultater og utviklingen i miljøet taler for seg selv. Men Maren Lundby har også det personlige motet til å si fra om de stadige forskjellene kvinnelige og mannlige toppidrettsutøvere møter, og rette søkelyset mot skjevfordeling, holdninger og urettferdighet.

Gjøvik og Norges skipresident Erik Røste har tatt kampen videre inn i det internasjonale skiforbundet, og Maren Lundby har sett den ene barrieren etter den andre brytes gjennom karrieren.

Fortsatt er hun bare 26 år, men har i tillegg til sine over 30 verdenscupseirer og mesterskapsmedaljer markert seg sterkt også idrettspolitisk. Totningen har vist jenter over hele verden at de selvsagt kan bli skihoppere, om de vil, har talent og orker å jobbe hardt for det. For innsatsen så langt ble hun da også tildelt utmerkelsen «Årets forbilde» under Idrettsgallaen i fjor. Nå har Norge verdens sterkeste jente-hopplag, og lensbygdingen Thea Minyan Bjørseth følger i Lundbys skispor.

Sølvmedaljen torsdag viste at Maren Lundby har klart å finpusse formen til mesterskapet. Hvilken symbolikk det hadde vært om Kolbukam-hopperen kunne ta steget helt til topps på seierspallen i det aller første verdensmesterskapet i stor bakke for kvinner! Men bare det at konkurransen nå er på plass i VM-programmet, er allerede en seier. Det er bare å gratulere – og ønske fortsatt lykke til i VM.