Gå til sidens hovedinnhold

Ikke dra Moelv «ned i søla»

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Debatten om hvor Mjøssykehuset skal plasseres har i noen grad blitt preget av at noen vil trekke Moelv «ned i søla». Det skrives blant annet at det er «et ødeland som Moelv helt uten tilbud annet enn et sted å bo!» Jeg er nordmøring og ikke modøl, men har bodd noen år i Moelv. Jeg har sett at Moelv har mange tilbud i tillegg til det å bo. Noe av det siste var den nye barneskolen og Moelvhallen med flerbrukshall og svømmehall med to badebasseng i tillegg til opparbeidelse av infrastruktur i området. Her har kommunen investert nærmere 600 millioner kroner. Fra før finnes Limtrehallen som kostet 17 millioner kroner. Det finnes også en 18 hulls golfbane i Moelv.

Moelven Friidrett har i flere tiår produsert en rekke topp nasjonale utøvere. Det på tross av at klubben ikke har hatt eget utendørsanlegg. Men til sommeren skal et splitter nytt friidrettsanlegg til ti millioner kroner stå klart på nedre bane i Idrettsparken. Der det fra før spilles fotball på ulike nivåer.

Amblisberget skianlegg åpnet i vinter. Det har tre hoppbakker, lysløype, skicrossløype, akebakke og skiheis og det kostet 12 millioner. Moelv kulturhus er pusset opp for 25 millioner kroner.

For historieinteresserte er det en rekke samlinger/museer. I Garveriet finner vi Ringsaker og Nes Kraftselskap, RNK, har sin museumssamling i Garveriet. Der er det også et brannvernmuseum, en spennende geologisamling og ikke minst en krigshistorisk samling.

Moelv har en av Norges vakreste middelalderkirker (Ringsaker kirke er på Riksantikvarens Top Five), Mjøskastellets ruiner, Tolvsteinene og Sør- Norges største helleristningsfelt ligger en behagelig spasertur fra Moelv sentrum. Moelvmarka (midtre Ringsaker) har for øvrig 280 kilometer med rydda stier, fire turkoier, en lekeplass. Her er det 450 kryss og 1100 skilt.

Det er også planer om framtida for Moelv. Nordbolig vil bygge en ny bydel i Moelv avgrenset av Moelva, Storgata, Idrettsparken og Skolevegen. Milliardprosjektet vil romme 200–300 boliger, en fargeripark ved elva og kanskje et nytt hotell. Buchardt og Hage har også planer. Det aktuelle området er på 231 dekar:

** Visjonen er å bygge 180.000 kvadratmeter med bolig- og næringsareal.

** Mjøsbyen vil få 1.200 boliger. Tanken er å bygge i to, fire, seks eller åtte etasjer. Alt skal bygges i massivtre eller limtre.

** Tvers over E6 er det planlagt et signalbygg i en limtrekonstruksjon. Den vil bli seks meter høy og 24 meter bred.

** Langs mjøskanten skal det opparbeides gang- og sykkelstier, promenade og badeplasser.

At ting endrer seg burde være kjent også på Hamar. Da Hamar fikk bystatus hadde de 25 innbyggere.

Kommentarer til denne saken