Politiet i Innlandet har ifølge operasjonsleder Haagen Løvseth en relativt rolig natt til fredag 28. oktober, men tidlig fredag morgen ble det full utrykning i Lillehammer.

– Vi har fått melding om en bilbrann ved vannet Lunken i Lillehammer kommune. Det var sjåføren selv som meldte om brannen, han var på vei inn til en skogsmaskin med drivstoff da bilen begynte å brenne, sier Løvseth til OA like før klokken 07.

Politi og brannvesen var da på vei til brannstedet sør for fjellet Skjellbreida på grensen mellom Lillehammer og Nordre Land.

Sjåføren hadde på det tidspunktet koblet fra en tilhenger med dieseltank på, slik at det ikke var fare for spredning til denne.

Rus og hund

Klokken 00.35 natt til fredag stoppet politiet en bil i Kongsvinger sentrum, og fant fort ut at ikke alt var etter boka.

Sjåføren er mistenkt for ruspåvirket kjøring uten gyldig førerkort, og politiet beslagla «flere typer narkotika», melder operasjonssentralen på Twitter.

De to mennene som var i bilen er pågrepet av politiet.

Torsdag kveld ble en hund bundet til en bil funnet ved Åretta ungdomsskole i Lillehammer kommune.

Det var voksne og barn som hadde vært på idrettskolen ved Åretta ungdomsskole som oppdaget hunden.

– Den var festet til dørhåndtaket på bilen til en av de voksne og det var datteren hennes som fant hunden, forteller Elisabeth Skogstad til GD.

Gjenforent

Hvordan hunden hadde havnet der, er det ingen som vet.

Skogstad hadde også vært på idrettskolen og tok hunden med seg hjem mens de lette etter eieren.

– Det var en rolig og stille hund. Jeg la fram et pledd så den fikk slappet av litt, så fikk den vann. Den begynte den å pipe litt på kvelden her før politiet kom for å undersøke om den hadde chip. De tok den med seg til politistasjonen.

– Jeg har prøvd å sende melding til folk jeg vet har hund som ligner på denne, men har foreløpig ikke lyktes med å finne eieren. Jeg håper at den kommer til rette, sier Skogstad.

Fredag morgen forteller politiet at saken er oppklart og at eier og hund er gjenforent.

Skytevåpen og cannabis

I Norge og verden for øvrig melder NTB blant annet følgende nyheter natt til fredag og fredag morgen:

Politiet fant skytevåpen i forbindelse med steinkasting i Oslo

Flere maskerte ungdommer skal ha kastet stein mot hverandre sentralt i Oslo, melder politiet. Politiet fant et skytevåpen da de lette etter involverte.

Ingen er skadd etter hendelsen, som skjedde på Tøyen og Grønland, melder politiet.

– I forbindelse med søk etter de involverte, ble det gjort funn av en revolver av vår hundepatrulje, melder Oslo-politiet.

To personer er bortvist fra området. Politiet oppretter sak på funnet av skytevåpenet.

Flere typer medisinsk cannabis blir tilgjengelig i Norge

Tre nye typer medisinsk cannabis blir nå tilgjengelig i Norge. Effekten av de nye typene varer mye lenger, ifølge Legemiddelverket.

Det er tre nye typer medisinsk cannabis fra det danske selskapet Stenocare, som blir nå tilgjengelig i Norge, melder NRK.

Fra før finnes det to godkjente legemidler med cannabis, og sykehuslegene vil dermed få et bredere utvalg.

– Dette er produkter i dråpeform som inneholder ulike mengder av THC og CBD, sier overlege Sigurd Hortemo i Legemiddelverket.

THC er det viktigste psykoaktive stoffet i cannabisplanter, og det stoffet som gir rus. Det er først og fremst THC og Cannabidiol (CBD) som har blitt gjenstand for forskning på medisinsk effekt så langt. CBD gir ingen rus, ifølge fagbladet Journalen.

Én av ti er fattige i Norge

Elleve prosent av nordmenn lever i husholdninger med vedvarende lav inntekt, ifølge en ny rapport om økonomi og levekår for lavinntektsgrupper.

Tallet gjelder for befolkningen ekskludert studenter, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB). Andelen har gått noe ned de siste årene, fra 11,2 til 11 prosent. Rapporten gjelder for årene 2017–2020.

– Vi bruker lavinntektsgrensen, som vi setter til 60 prosent av medianen, sier Aurora Hattrem i SSB til Klassekampen om når en blir regnet som fattig i Norge.

– I 2020 var medianinntekten på 402.000 kroner etter skatt, så 60 prosent av dette er 241.000 kroner for en enslig person. Lavinntektsgrensen er en av flere indikatorer på fattigdom i Norge.

Sammen med mottakere av supplerende stønad og personer med nedsatt arbeidsevne, er det uføretrygdede som har opplevd størst økning i andelen med lav inntekt i perioden 2017-2020, viser rapporten.

Uføretrygdede henger også etter i den generelle inntektsutviklingen.

Medier melder at Elon Musk har fullført Twitter-kjøpet

Elon Musk har formelt kjøpt Twitter, skriver flere medier. Deretter skal han ha sparket flere toppledere.

Alle mediene, blant dem Business Insider, Washington Post, Financial Times og New York Times, skriver at de får dette opplyst av personer med kjennskap til saken. Nyhetsbyrået AP skriver at de har fått lignende opplysninger fra sine kilder.

Angivelig skal Musk ha sparket toppledere i selskapet like etter at han tok over, blant dem administrerende direktør Parag Agrawal og økonomidirektør Ned Segal.

Nord-Korea skal ha gjennomført ny rakettest

Nord-Korea har skutt opp en uspesifisert ballistisk rakett, ifølge det sørkoreanske militæret. Testen vil i så fall være den siste i en lang rekke våpentester nordkoreanerne har gjort i år. Både Sør-Korea og USA har advart om at landet kan være i ferd med å gjennomføre en ny atomtest.

– Nord-Korea avfyrte en uspesifisert ballistisk rakett mot Japanhavet, heter det i en uttalelse fra den sørkoreanske generalstaben.

Denne saken ble publisert klokken 07.29 fredag 28. oktober. Klokken 08.23 er saken oppdatert med at den herreløse hunden er gjenforent med eieren.