Gå til sidens hovedinnhold

I Innlandet ble det født 1252 første halvår i år, mot 1330 samme periode i fjor

oa mener

Nå kommer korona-boomen i fødselstallene. NTB har hentet inn antall fødsler første halvår i år fra samtlige helseforetak, og melder at det er født 1157 flere barn gjennom årets seks første måneder i forhold til samme periode i fjor.

I Sogn og Fjordane er den prosentvise økningen på lovende 37 prosent. Bare ved fire av sykehusforetakene har færre nye verdensborgere sett dagslyset i år enn i fjor. I Vestfold er det kanskje snakk om en naturlig variasjon med seks færre fødsler enn året før, på samme måte som i Telemark.

Sykehuset Innlandet derimot er i ledelse i feil ende av denne oversikten. I Innlandet ble det født 1252 første halvår i år, mot 1330 samme periode i fjor. Det er lov å bli litt bekymret. Særlig når vi vet at fødselstallene i Norge i 2020 var de laveste som noen gang er registrert her til lands, etter å ha gått gradvis nedover de siste årene.

Faktisk har vi ikke reprodusert oss selv her i Norge siden 1970-tallet. Det vil si at fertilitetsraten har ligget under 2,1, som er det «magiske» tallet for om det fødes mange nok til å veie opp for dem som går bort. Bunnoteringen fra i fjor var en fødselsrate på 1,48. Det er til liten trøst at vår naboland sliter med samme tendens, i likhet med store deler av verden – utenom Afrika, sør for Sahara.

Det virkelig store spørsmålet er hvordan vi tilpasser velferdssamfunnet og standarden vi har bygd opp til en så lav fødselsrate, der vesentlig færre yrkesaktive etter hvert vil stå bak hver eldre. En utvikling beskrevet i Perspektivmeldingen, som tilsier at det blir vesentlig mindre morsomt å være finansminister i Norge i tiårene som kommer.

Men vi prater lite om dette. Om kjedelig fordelingspolitikk, kutt og endringer som vil måtte komme og merkes. Selv i et stortingsvalgår.

Det er selvsagt mye morsommere å snakke om bensinpriser, fergepriser og sånt som går direkte på lommeboka i dag. Men før eller senere må vi begynne å snakke også om dette. I Innlandet kanskje tidligst av alle.

For selv om det forventes at fødselstallene kan stige igjen, og at vi kanskje nå har sett bunnen, er det langt fram til at dette kan utgjøre en merkbar positiv endring i det store bildet.

Kommentarer til denne saken