I dag må 36,9 framstå som en uoppnåelig drøm

INGEN DISKUSJON: Det står ingen klare lederkandidater og banker på Jonas Gahr Støres dør. Trond Giske er ute. På Østlandet vet ingen hvem Bjørnar Skjæran er. Flere fremadstormende kvinner forsvant i dragsuget av Giske-sakene.

INGEN DISKUSJON: Det står ingen klare lederkandidater og banker på Jonas Gahr Støres dør. Trond Giske er ute. På Østlandet vet ingen hvem Bjørnar Skjæran er. Flere fremadstormende kvinner forsvant i dragsuget av Giske-sakene. Foto:

Av
DEL

oa mener Mye har skjedd siden 1997. Den gang Thorbjørn Jagland rotet seg og Arbeiderpartiet inn i et desimalultimatum om at partiet ville forlate regjeringen om de ikke minst tangerte det forrige valgresultatet på 36,9. Etter 35 prosents oppslutning ryddet Jagland ut av statsministerkontoret, og åpnet for den første sentrumsregjeringen under Kjell Magne Bondevik (KrF).

I dag kan Ap bare drømme om 36,9. De siste månedene har partiet stabilisert seg helt nederst på 20-tallet i meningsmålingene. På januarmålingen for Nationen og Klassekampen setter partiet ny bunnotering med 17,5 prosentpoeng. Etter sju år med Høyre-regjering framstår ikke lenger Jonas Gahr Støre som en tydelig opposisjonsleder. Den rollen er overtatt av Senterpartiets gallup-konge Trygve Slagsvoll Vedum, som er betydelig mer fornøyd med de siste månedene å ha etablert seg på 20-tallet i meningsmålingene. Helt oppe på 22,6 i den nevnte målingen for januar.

Fortsatt har ikke partiene programmene klare, og mye kan selvsagt skje i månedene fram til valget. Men det må være katastrofestemning i blokka på Youngstorget. Ap har vært største parti ved samtlige stortingsvalg siden 1927. Partisekretær Kjersti Stenseng uttalte etter forrige valg at 30 prosent oppslutning var en slags nedre grense for partiet. Det synes svært langt opp dit nå.

Partiet har i årene senere brukt mye energi på å mobilisere grasrota i partiet og LO-forbundene. De forsøker å markere seg i distriktspolitikken. Men fortsatt hopper velgerne over til medvindspartiet Sp, eller setter seg på gjerdet. Signalene er altså at det er ikke nok det som gjøres, for å vinne velgerne tilbake.

Likevel er det ingen diskusjon om utskifting i partiledelsen. Det står da heller ingen klare kandidater og banker på Støres dør. Trond Giske er ute. På Østlandet vet ingen hvem Bjørnar Skjæran er. Flere fremadstormende kvinner forsvant i dragsuget av Giske-sakene. Dertil berøvet Utøya-terroren partiet for en hel generasjon talenter.

Ap sentralt må bare håpe fylkeslagene har klart å få fram sterke og karismatiske kandidater som kan vinne velgerne tilbake lokalt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken