Til sykehus etter gasslekkasje

Artikkelen er over 2 år gammel

To personer fikk i seg gass i ei hytte ved Eidsbugarden natt til lørdag.

DEL

Politiet forteller til Oppland Arbeiderblad at de to er mor og datter.

Nødetatene fikk melding om gasslekkasjen tidlig på morgenen og rykket ut til stedet. Personene som befant seg i hytta hadde da kommet seg ut.

De to ble tatt hånd om av helsepersonell ved hytta. Senere ble de fløyet til Lillehammer sykehus med luftambulanse.

Begge er innlagt til observasjon, men de er ikke alvorlig skadd, opplyser Sykehuset Innlandet til NRK.

Var bevisste

– De ringte selv og opplyste at de hadde vært utsatt for gass i hytta si, får OA opplyst på operasjonssentralen i Innlandet politidistrikt.

Hva slags type gass er foreløpig uklart.

– Vi har vært der oppe og låst hytta, og plombert den for videre undersøkelser, forteller politiet.

Eidsbugarden hotell ligger i vestenden av Bygdin i Jotunheimen, i Vang kommune. Hytta det gjelder er privateid. Den ligger ifølge politiet i et hyttefelt litt nord for hotellet.

Gassvarsler anbefales

Trolig er det propangass som har lekket i hytta. Propan (flaskegass) brukes blant annet  til gassdrevne komfyrer, kjøleskap, varmtvannsberedere og fyringssystemer.

Det har vært mange ulykker med propan i hytter og campingvogner, også fatale. Gassen er tilsatt lukt for at man skal kunne oppdage lekkasje. For å kunne komme seg ut i tide etter sengetid, trenger man imidlertid elektroniske gassvarslere.

– Generelt er det to forhold som kan føre til fatale ulykker. Lekkende propan vil presse oksygenet ut av rommet eller i verste fall eksplodere. Ulykker kan også skyldes at forbrenningen får for lite oksygen slik at kvelende kullos oppstår, forklarer serviceleder Frode Sevdal hos utstyrsleverandøren Vestteknikk på deres nettsider.

Artikkeltags