Gå til sidens hovedinnhold

Slik bruker du mobilen med vett i påsken

Artikkelen er over 3 år gammel

Mobiltelefonen bruker du til mye. Men i påskefjellet er det ikke sikkert at den hjelper deg.

 Ikke stol blindt på mobiltelefonen når du er på tur i påsken. Fortsatt er det områder uten dekning i fjellet.

– Vanligvis er mobilen et svært sikkert kommunikasjonsmiddel, men det er ikke alltid du oppnår kontakt når du er på tur i fjellet. I tillegg er det nødvendig å passe godt på telefonen, slik at den virker best mulig når den skal, sier informasjonssjef Erik Andersen i Stiftelsen Elektronikkbransjen til NTB.

Han kan også fortelle at det nå er 4,8 millioner mobiltelefoner i Norge, altså én per innbygger.

Gode råd

Andersen har mange gode råd til folk som har med mobilen på tur:

– De fleste steder er det god mobildekning i påskefjellet, men særlig i nasjonalparkene kan dekningen være usikker. Da er rådet enten å søke opp i høye partier eller prøve å sende en tekstmelding i stedet. SMS når ofte fram, selv om det er dårlig dekning.

Han råder også folk til ikke å avtale bestemte ringetider.

– Har du avtalt å ringe på et bestemt tidspunkt, kan du være i et område uten dekning, sier Andersen.

Pass på

Siden påsken kommer tidlig i år, er det stor mulighet for kulde i fjellet. Lav temperatur betyr kortere levetid for batteriet.

– Da er det lurt å ha telefonen nær kroppen, slik at den ikke utsettes for kulde, sier Andersen.

Men han peker også på at telefonen da kan være utsatt for fuktighet fra en svett kropp og råder derfor til å oppbevare telefonen i en plastpose.

Til dem som skal gå langt fra hytte til hytte og kanskje ikke har mulighet til å lade telefonen underveis, anbefaler Andersen å ta med et ekstra batteri. I hytter med solcellestrøm kan ladekabel for bilbruk benyttes.

Stoler på mobilen

I en fersk undersøkelse fra Norges Røde Kors går det fram at 80 prosent av de spurte tar med seg mobiltelefonen til fjells og at 51 prosent av dem stoler på at den virker når de er på skitur i fjellet.

Ifølge undersøkelsen stoler flere kvinner enn menn på mobilen, og yngre stoler mer på den enn de eldre. Men bare halvparten av de spurte svarte at de ladet mobilen før de gikk på tur.

Svært mange avtaler også faste tider å ringe hjem når de er på tur, men bare halvparten av de spurte visste at SMS ofte når fram selv om de befinner seg i et område uten dekning.

Men selv om man stoler på mobilen, er det også viktig å sette seg inn i fjellvettreglene før man legger ut på tur i påskefjellet, oppfordrer Norges Røde Kors.

Kommentarer til denne saken