Gå til sidens hovedinnhold

Det bygges fortsatt flest hytter i Oppland

Artikkelen er over 2 år gammel

Men sammenslåtte Trøndelag har overtatt tronen som landets største hyttefylke.

Trøndelag som helhet har 52.111 registrerte fritidsbygninger, viser en ny oversikt fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Oppland kommer på andreplass med 50.930.

De to tidligere trøndelagsfylkene ble slått sammen fra 1. januar 2i år. 1. januar 2020 skjer det samme i Innlandet også, og med Oppland og Hedmark som ett fylke vil Trøndelag igjen bli passert på lista. Nye Innlandet fylke vil ha mer enn 88.000 fritidsbygninger.

Samles i hyttefelt

Det ble oppført 10.000 nye hytter i Norge i løpet av 2016 og 2017. Flest ble oppført i Oppland, med Buskerud hakk i hæl.

«Veksten her er i tillegg relativt stor. Fylkenes andel av eksisterende fritidsbyggmasse er 20 prosent, mens andelen av nye fritidsbygg oppført i 2017 er hele 35 prosent», bemerker SSB.

Byggeaktiviteten har variert mye mellom fylkene. Minst byggeaktivitet i absolutte tall var det i fylkene rundt Oslofjorden og i de nordlige delene av landet. Det er også stor variasjon i det SSB kaller strukturen på fritidsbyggområdene.

«Mens en typisk hytte i Finnmark er enkeltstående, ligger hyttene i Oppland i et tettbygd fritidsbyggområde», skriver byrået.

Tett på Sjusjøen

Det finnes nærmere 13.500 tettbygde fritidsbyggområder med minst fem bygninger i landet. Områdene dekker til sammen et areal på 408 kvadratkilometer. Til sammenlikning dekker Norges største innsjø, Mjøsa, et areal på 370 kvadratkilometer.

Enkeltstående fritidsbygninger med tilhørende tomt dekker et areal på 260 kvadratkilometer på landsbasis.

Det største tettbygde hytteområdet ligger rundt Sjusjøen i Ringsaker. Det er 4,5 kvadratkilometer stort og består av 2100 hytter.

Bruksendring

I det samlede antallet fritidsbygninger i hvert fylke er det også tatt med helårsboliger benyttet som fritidsboliger, samt våningshus på gårder som benyttes som fritidsbolig.

I Oppland er det registrert 49.567 typiske hytter. Antallet boliger som brukes som hytte er 716, mens det er 647 våningshus som brukes på samme måte.

Totalt i Norge har SSB oversikt over 463.812 fritidsbygninger, hvorav 430.896 innenfor den kategorien de fleste forbinder med hytter.

Kommentarer til denne saken