– Jeg føler folk på Toten, og i distriktet jeg har vokst opp, har gitt meg så mye støtte at jeg vil holde et gratis foredrag denne ene gangen. Du kan gjerne kalle det en hyllest til Toten fra min side. Jeg vil gi et tilbud til lokalbefolkningen, sier Maren Lundby.

Best i motvind

Onsdag inviterer hun alle som har lyst til å høre hennes foredrag «Best i motvind» til Kulturhuset på Raufoss. Det er et foredrag om bøverbrujentas vei fra hun i 2009 satte utenfor kvinnenes første VM-konkurranse med nummer 1 på startnummeret, til å bli olympisk mester, verdensmester og fått en rekke prestisjetunge priser for kampen for likestilling innen idretten.

– Jeg håper det kan være til nytte for både idrettsutøvere, men også for vanlige mennesker. Jeg tror foredraget passer for alle typer mennesker. Det handler om min vei. Den veien har ikke bare vært preget av medvind. Jeg har også opplevd motgang. Noe jeg tror alle mennesker gjør eller har gjort. Jeg tror mange vil kjenne seg igjen og håper mange vil ha nytte av å høre hvordan man kan takle motgang og nå sine drømmer. Uansett om man er idrettsutøver eller ikke driver med idrett, sier Maren Lundby.

Vil tilbake

Maren Lundby har blitt hyllet for sin ærlighet på usunt kroppspress i toppidretten og sin kamp for likestilling. Denne sesongen valgte hun å droppe. Fordi en av tidenes største vintersportsutøvere ikke ønsket å pine kroppen ned i den vekten som krevdes for å kjempe om medaljer på usunt vis.

– Jeg trener bra og er på riktig vei. Målet er å være tilbake i hoppbakken neste år, sier Lundby.

Denne sesongen har hun derfor brukt tiden utenom trening til å holde foredrag og være ekspertkommentator på TV. I helgen var hun i Vikersund og så på skiflygings-VM – for menn. Jentenes kamp for å få hoppe skiflyging ble ikke vunnet i 2022, men Maren håper hun skal få lov til å hoppe i de største bakkene allerede neste år.

– Det var helt rått å se på. og det ble enda mer fristende å hoppe i så store bakker etter å ha sett det på nært hold, sier hun.

Gleder seg

På spørsmål om hun tror jentene slipper til i mammutbakkene neste sesong svarer hun;

– Jeg håper på det. Det skal vel være møter i slutten av april. Jeg vet det jobbes veldig hardt for å få det til, og det gjelder å påvirke de rette personene, sier Lundby.

Hun gleder seg til å stå på scenen noen kilometer fra stedet hun har vokst opp onsdag kveld.

– Jeg håper det kommer mange som vil høre på, og jeg gleder meg veldig, sier Lundby.