Gå til sidens hovedinnhold

Hvorfor skulle ikke dette gi ­Gjøvik de samme vekstmulighetene som er forespeilet Hamar?

oa mener

Det er vanskelig å spå, især om framtida. Derfor finnes ingen fasit, ingen åpenbar løsning, som er den eneste veien videre for spesialisthelsetjenesten i Innlandet. Derfor finnes helt sikkert også andre løsninger som kunne fungere enn de tre alternativene Helse sør-øst har lagt på bordet. Derfor er det nå avgjørende at Helse sør-øst i sitt besluttende møte respekterer resultatet som nå tross alt er kommet ut av denne frustrerende prosessen.

Som ventet sørget hamarsingene Torbjørn Almlid og Per Christensen, sammen med dekan Ivar Gladhaug fra Universitetet i Oslo – som har avgitt høringssvar til fordel for Brumunddal-alternativet – for dissens i SI-styrets vedtak i sykehussaken. Selv om de er i klart mindretall, kan en slik dissens (7–3) være akkurat den brekkstanga Brumunddal-tilhengere i Helse sør-østs styre kan gripe til i det avgjørende slaget. For når selv sykehusstyret ikke klarer å samle seg om ett alternativ, er det kanskje mulig å snu dette til et slags argument for at her må noen «voksne» komme inn og ordne opp?

Oppsiktsvekkende oppfatninger om Innlandets demokratiske beslutningsprosesser har jo kommet fram i dette forumet tidligere, så tilliten er ikke helt til å ta og føle på. Det må styret ta på alvor. Etter hele denne opprivende prosessen vil det gi den videre samling og forsoning et verst tenkelig utgangspunkt om Helse sør-øst setter det framarbeidede resultatet til side og trumfer gjennom sin egen prosjektgruppes anbefaling.

Frustrasjonen er stor i alle sykehusbyene, med mulig unntak av Lillehammer, som består i alle scenarioer i finalerunden. Per Christensen ventilerte i styremøtet hard kritikk av administrasjonen for det han beskrev som «knefall for Lillehammer», sett fra Hamar/Elverum. Sårene synes dype.

Om innstillingen består gjennom den avgjørende behandling, blir Gjøvik nærmeste by til et hovedsykehus med 4000 kompetansearbeidsplasser. Et eldorado for innovasjon og forskning i samarbeid med NTNUs satsing på Gjøvik. Et attraktivt helsetilbud. En storforbruker av tjenester.

Hvorfor skulle ikke dette gi Gjøvik noen av de samme vekstmulighetene som er forespeilet Hamar?

Kommentarer til denne saken