Lille julaften reiste jeg til Gjøvik Kirke for å overvære Fredheim blandede kor og Gjøvik Bybrass synge og spille jula inn klokka 23.00. En vakker og stemningsfull julekonsert og en fullsatt kirke. Men hvor var OA? Jeg var så heldig å få tak i billett til konserten «midt i jula» i Hoff kirke lørdag 28. desember. Konserten var utsolgt, nesten en måned i før. 280 mennesker var til stede for å få høre på Hoff forening, sopran Siri Kval Ødegård, tenor Ole Morten Velde, og tre strykere, ledet av dirigent Sindre Hovland. En smekk full kirke som fikk med seg en fantastisk flott konsert, på en lørdag midt i jula. Men hvor var OA?

Det var kanskje fordi det var jul? Men det samme koret og de samme flotte solistene hadde en utsolgt og like fantastisk konsert pinseaften, i løkbua til en bonde på Toten, som de kalte «en tåredryppende aften». De to svært skolerte og ettertraktede operasangerne reiser i inn- og utland, men du ser dem nok ikke i Se og Hør. Hoff korforening og Fredheim blandakor finner du nok heller ikke øverst på Spotify eller i kjendispressen, men jeg mener de er to av de beste amatørkorene i Vestoppland, og jeg har hørt mange av de flotte korene vi har. Når jeg ser hvor mange som kommer på disse korkonsertene, eller en av de mange korpskonsertene for den del, sier det meg at det bør være noe å skrive om. Dere skriver masse om sport, selv om det også der er lite bredde i hva dere dekker. Sport er populært og viktig for mange å lese om. Det er også mange som liker musikk som kor og korps, og det er mange hundre som selv synger og eller spiller, men i OA er det lite konsertanmeldelser, hvis det ikke er med en «kjendis» eller to da.

På Gjøvik og Toten er det et enormt kulturmangfold, og noe vi bør være stolte av og løfte fram! Det er flott at OA skriver masse om Urbane Totninger og Sommerslagere, de er dyktige og har flotte show, men det er så mye, mye mer enn de to arrangementene som preger musikk og kulturlivet her på Gjøvik og Toten. Oppland Arbeiderblad er vår region sin hovedavis, og dere bør bestrebe dere på å få fram og hylle det fantastiske kulturelle mangfoldet som finnes i distriktet. Fordi de fortjener det, med all den frivilligheten de nedlegger for å glede oss som kommer for å høre på, i kirkene, bygdestuene og en og annen løkbu. Og jeg tror dere vil bli overrasket over hvor god kvaliteten er på mye av det. At den enkelte arrangør selv kan ta noen bilder og skrive en anmeldelse av sitt eget arrangement, blir litt som om redaktøren i OA skulle anmelde sin egen avis.

Nå går vi snart inn i et helt nytt kulturår. Jeg håper at OA i 2020 vil vise alle sine lesere den bredden som finnes i det unike og yrende kulturlivet i vårt distrikt. Godt nytt kulturår!