Hvor skillet går

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Noen ganger lurer vi på om forsvarerne av stor profitt til barnehagebaronene og -baronessene, kan å lese.

Vi som er mot at eiere av barnehager og andre virksomheter i det offentlige kan ta ut profitt av virksomheten sin, har klargjort vårt standpunkt i flere år nå. Vi har klargjort hvor skillet går. Og det skillet går mellom private ideelle og private kommersielle. Vi i Rødt er ikke mot at Kirkens bymisjon kan drive rusomsorg eller at Norsk Folkehjelp kan drive asylmottak.

Vi og mange med oss er mot at aktørene, som har profitt som mål, skal få berike seg på skattebetalernes regning. I LOs utspørring av partienes standpunkter på forskjellige samfunnsspørsmål sier Ap, Rødt, SV, Sp, KrF og MDG nei til profitt i velferden. De mørkeblå partiene H, FrP og V støtter opp om at enkeltpersoner skal berike seg på storsamfunnets midler.

Eli Sævareid skriver at det selvsagt er lov å arbeide for et sosialistisk samfunn. Vi takker ærbødigst for din tillatelse, men jeg tviler på at alle de som er nevnt over, kan betraktes som partier som vil ha et sosialistisk samfunn.

Rødt har stått på dette standpunktet i mange år nå. De som ikke har fått med seg denne argumentasjonen må få offentlig hjelp for å øke lesekunnskapene sine.

Når vi leser hvordan velferdsprofittørene forsvarer sine enorme uttak fra fellesskapet, så lurer vi på hva slags planet de befinner seg på. De er så flinke til å drive. Det kan virke som om de ikke mottar store bidrag fra det offentlige og foreldrene og har milliarder av kroner i lån, til gode betingelser i Husbanken.

Dere må unnskylde oss når vi påpeker at dere er vel ikke noe flinkere enn de offentlige virksomhetene. Pengene dere tar ut i profitt kommer fra det offentlig. Det daler ikke ned fra himmelen, de kastes etter dere av staten.

I desember 2016 vedtok Stortinget at de ønsker økt vekst i den ideelle virksomheten. Det er vel ingen som har sett at det vedtaket har blitt effektuert. Det er slik at det motsatte skjer. Ideelle barnehager har blitt omtrent halvert siden 2007. De kommersielle har økt med nesten 1000.

Hva skyldes denne utviklingen? De store kommersielle selskapene kjøper opp de små. Kort og godt, de gjør som kapitalister har gjort siden tidenes morgen. De store kjøper opp de små. Jo større du blir, jo enklere blir det å kjøpe opp de små.

En oversikt som revisjonsselskapet BDO utarbeidet i 2017 viste at egenkapitalavkastningen i barnehage selskapene har vært på 28,3 prosent. 20 prosent høyere enn gjennomsnitt på Oslo Børs. Og som tidligere skrevet fra oss; de kommersielle kjedene har langt lavere pensjonskostnader enn de offentlige. De offentlige har 13 til 17 prosent i pensjonskostnader. Baronene har 5 til 6 prosent. Som om dette ikke var nok, har de de som arbeider hos baronene, 4-5 prosent lavere lønn. Og de har fått alt for mye fra det offentlige, vi snakker om 640 millioner kroner til dekning av utgifter de ikke har hatt vedrørende pensjonsutgifter.

Vi mener at dette definitivt ikke er bra for samfunnsøkonomien. Ferdig snakka.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken