I helga nådde stemningen i Vikingskipet gamle høyder. Sammen med Ragne Wiklund gir en 20-åring fra Skreia Skøyte-Norge noe å juble for igjen. Kjempetalentet Sander Eitrem har hatt en eventyrlig framgang på isen de siste årene, og burde kanskje fått vise seg fram allerede i OL i fjor. I sin første sesong på seniorlandslaget puster han nå verdens beste i ryggen.

Etter en delt opplevelse i generalprøven i Calgary, var mange spent på hvor fort Eitrem kunne gå i helgas EM. Lørdag kunne man konstatere at totningen var i storform. Da 20-åringen henviste favoritten Patrick Roest til andreplass på 5000-meteren, ble store ord hentet fram i en rekke medier. Med Eitrem i god posisjon til å faktisk hente hjem sammenlagtseieren, skrev Dagsavisens sportssjef Roar Sollie om en ny, norsk skøyterevolusjon med unggutten fra Skreia i en hovedrolle.

Da Eitrem vant 1500 meter foran parkamerat Roest, ledet han mesterskapet foran 10.000-meteren. Den fryktede distansen har i alle år avgjort mesterskap. Etter å ha blitt parkert med 23 sekunder på mila i Calgary, sa Eitrem høyt at han vurderte å aldri gå distansen igjen. Men etter å ha perset solid i Vikingskipet, ble det tredjeplass på distansen – og altså sammenlagt-sølv i mesterskapet.

Eitrems EM-sølv er faktisk den beste norske prestasjonen på skøyteis siden Håvard Bøkkos sølv tilbake i 2009. Bare en gang siden storhetstida på 1970/80-tallet har en nordmann vunnet EM; Johann Olav Koss i 1991. Nå øyner skøytenasjonen håp om å bryte den nederlandske dominansen på nytt. Forventningene framover vil være store til gutten som har lagt grunnlaget for sine prestasjoner på en gammel travbane på Skreia, før toppidrettsgymnaset på Hamar. Med hjelp av den tidligere storløperen Eskil Ervik, også han med EM-sølv på peishylla hjemme, har Eitrem opplevd en formidabel utvikling. «Han er et udyr på isen», skryter landslagskompis Kristian Gamme Ulekleiv fra Gjøvik.

Sikkert er at det blir spennende å følge Eitrem og de norske skøyteløperne framover. Helgens prestasjoner lover godt for interessen og oppslutningen om den tradisjonsrike folkesporten.